Mapy Země a atlasy budou nově obsahovat pátý oceán

Jižní oceán není definován ohraničujícími kontinenty, ale antarktickým cirkumpolárním proudem / Pixabay
Americká kartografická společnost National Geographic prohlásila na Světový den vody mrazivé moře okolo Antarktidy oficiálně za Jižní oceán. Rozsekla tak dlouhodobý spor týkající se toho, jak tyto vody kategorizovat.

Ledové moře okolo jižního ledového kontinentu bylo po 100 let některými vědci jako oceán skutečně zmiňováno. V mapách však bylo označováno za výběžky Tichého, Atlantského a Indického oceánu.

Na oficiálním kategorizování těchto vod se vědci nedovedli shodnout. „Jižní oceán byl vědci dlouho uznáván, protože však nedošlo k mezinárodní shodě, nikdy jsme jej oficiálně neuznali," řekl geograf společnosti Alex Tait pro web National Geographic. Mezinárodní hydrografická stanice (IHO) přitom termín Jižní oceán užívá už od roku 2000.

Společnost National Geographic začala mapy kreslit v roce 1915. Oceány uznala čtyři, a to Atlantský, Tichý, Severní ledový a Indický oceán. Oceány definovaly kontinenty, které je ohraničovaly.
 
Jižní oceán, který byl jako oceán schválen 8. června, není definován ohraničujícími kontinenty, ale antarktickým cirkumpolárním proudem (ACC), který vodu přenáší okolo celé Antarktidy, což je důležité pro tisíce druhů živočichů, které tam žijí.
 
Jižní oceán je důležité zahrnout v zemských mapách a atlasech a ve výuce na školách. „Pokud nezahrnete Jižní oceán, pak se nenaučíte jeho specifika a to, jak je důležitý,“ tvrdí Tait.

Mohlo by vás zajímat

Reklama