Každá hodina spánku navíc podle vědců snižuje riziko deprese

Člověk, který jde spát o hodinu dříve, má nižší rizika vzniku deprese o 23 procent / Pixabay
Nová rozsáhlá genetická studie prokázala, že o hodinu delší spánek snižuje riziko deprese až o 23 procent. Čím dříve jdeme spát a spíše vstaneme, tím více tohle riziko snižujeme.

Žijeme v časech pandemie. Mnoho lidí pracuje ze svých domovů, ale díky tomu chytají špatné návyky. Často nezvládají svůj režim, díky čemuž mění i spánkové vzorce. Například chodí spát později a později vstávají. To může deprese, které vznikají také častou izolací, horšit.

Studie vědců z University of Colorado at Boulder, Massachusettského technologického institutu (MIT) a Harvardské univerzity publikovaná v časopise JAMA Psychiatry zkoumala spánkové změny a jejich vliv na duševní zdraví.

Vědci k tomu využili genetická data od společnosti 23andMe a od britské biobanky, protože spánek člověka je ovlivněn geny, především jej ovlivňuje hodinový gen PER2. Genetika vysvětluje 12 až 42 procent našich spánkových preferencí.
 
Metodou zvanou mendelovská randomizace, genetickými asociacemi dešifrující příčinu a následek, vědci posoudili genetické varianty u 85 000 lidí, jejichž spánkový rytmus byl pozorován nositelným zařízením a u 250 000 osob, které vyplnily dotazník o spánkových preferencích. Vznikl tak ucelený a podrobnější obraz o tom, jak geny ovlivňují nás spánkový rytmus.
 
Třetina všech zúčastněných se sama definovala jako ranní ptáčata. 9 procent účastníků se řadil mezi sovy a zbytek byl někde uprostřed, což znamená, že člověk jde spát zhruba ve 23:00 a vstává v 6 hodin.
 
S těmito zjištěními se výzkumníci zaměřili na jiný vzorec, anonymní lékařské záznamy a diagnózy o depresích s otázkou, zda jedinci, jejichž genetika má předpoklady pro brzké vstávání, mají nižší riziko vzniku deprese. Odpověď zní ano.
 
Člověk, který jde spát o hodinu dříve, má nižší rizika vzniku deprese o 23 procent. Znamená to, že pokud chodíte spát v 1 hodinu ráno a místo toho jdete spát o půlnoci, snížíte riziko deprese o 23 procent. Pokud půjdete spát ve 23:00, mohli byste snížit tato rizika o 40 procent.
 
Není však jasné, co to způsobuje. Možností je, že ranní ptáčata jsou více vystavena dennímu světlu, což má vliv na hormony ovlivňující náladu. Podle jiných názorů může být pro sovy depresivní vědomí toho, že většina lidí chodí spát brzy. Cítí se tedy v nesouladu s většinou.
 
 „Udržujte své dny jasné a noci temné,“ radí na závěr hlavní autorka práce Céline Vetterová, odborná asistentka integrační fyziologie na University of Colorado at Boulder.

Mohlo by vás zajímat

Reklama