Atomové hodiny Deep Space na oběžné dráze usnadní navigaci ve vesmíru

Deep Space fungují stejně jako atomové hodiny na Zemi / NASA
Atomové hodiny Deep Space, kterými chce NASA posunout cestování vesmírem na vyšší úroveň, úspěšně dokončily svůj první rok na oběžné dráze, přičemž stabilitou předčily všechny ostatní atomové hodiny. K čemu vlastně toto zařízení ve vesmíru slouží?

Atomové hodiny jsou hodiny měřící čas na základě rezonanční frekvence plných atomů. Jsou tak přesné, že se za 158 milionů let rozcházejí pouze o sekundu.

Sondy ve vesmíru se pro navigaci spoléhají na signály vysílané anténami na Zemi, a tyto signály pak odrážejí zpět. Atomové hodiny o velikosti ledničky na Zemi měří zpáteční čas příletu sondou odraženého signálu, což prozrazuje přesnou polohu dané sondy či kosmické lodi.

NASA v červnu v roce 2019 na oběžnou dráhu satelitem vynesla právě takové atomové hodiny Deep Space (DSAC). DSAC fungují stejně jako atomové hodiny na Zemi. Rozdíl je v tom, že jsou součástí sondy či kosmické lodě. Sonda či vesmírná raketa tak sama změří dobu trvání příletu signálů na Zemi a sama vypočítá svou vzdálenost a polohu.
 
DSAC jednoho dne umožní využívání samořídících vesmírných raket či navigaci ve vesmíru podobnou GPS. DCAS prošly ročním testem a podle pozorování jsou nejméně 10krát stabilnější než GPS satelity. Výkonem jsou srovnatelné s pozemními atomovými hodinami.
 
Zpráva publikovaná v časopise Nature uvádí, že zařízení je dostatečně spolehlivé pro futuristické systémy navigace vesmírem. Podle Erica Burta, fyzika na Jet Propulsion Laboratory pod agenturou NASA je to zapříčiněno využíváním elektricky nabitých atomů či iontů místo neutrálních atomů.
 
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama