V Americe objevili „svatý grál“ baterií, který řeší spolehlivost solárních a větrných elektráren

Firma tvrdí, že baterie umožní všem zemím nahradit tepelná aktiva, jako jsou uhelné a plynové elektrárny / Pixabay
Americký start-up přináší řešení ukládání energie větrných a solárních elektráren. V případě, kdy nebudou mít v důsledku nepříznivého počasí odkud energii čerpat, poslouží jako náhradní zdroj. Baterie může vyřadit využívání tradičních, neekologických elektráren.

Solární a větrné elektrárny nemohou ukládat a do sítí dodávat energii, pokud nesvítí Slunce či nefouká vítr, což je jejich největším záporem. Levné čerpání energie z obnovitelných zdrojů tak v expanzi brzdí nemožnost dodávat do světa stálé dodávky energie jako v případě elektráren na fosilní paliva.

Řešení, o němž informoval web DailyMail, má nyní americký technologický start-up Form Energy z Massachusetts. Baterie Iron-Air je podle vynálezců nová třída levného uložiště energie. Může dodávat elektřinu po dobu 150 hodin za 1/10 nákladů oproti lithium-iontovým bateriím a pokud větrné či solární elektrárny budou mít výpadek kvůli nepříznivému počasí, baterie je mohou nahradit.

Baterie Iron-Air je vyrobena ze železa. Absorbuje kyslík, železo přeměňuje na rez a rez zpět na železo. Při tomto procesu se baterie vybíjí a nabíjí, díky čemuž dokáže déle udržet energii.
 
„Touto technologií řešíme největší překážku hluboké dekarbonizace, zpřístupnění obnovitelné energie tam, kde je třeba, a to i během několika dnů extrémního počasí či výpadku sítě,“ řekl Mateo Jaramillo, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Form Energy.
 
Firma tvrdí, že baterie umožní všem zemím nahradit tepelná aktiva, jako jsou uhelné a plynové elektrárny. Řeší tak problematiku změny klimatu. Technologie je stále ve vývoji. Firma doufá, že když půjde vše podle plánu, první baterie budou pracovat na dodávkách energie do sítí v roce 2025.

Mohlo by vás zajímat

Reklama