Vědci řeší rizika doby sexbotů, problémová je etika i negativní dopad na psychiku

Názory na sexuální roboty se v odborných kruzích liší / Pixabay
Žijeme v době technologie a pokroku. V době sexbotů. Právníci řeší, jaká oficiální pravidla a zákony týkající se jejich používání budou potřeba, vědci zase řeší dopad na psychiku uživatelů a na jejich sociální život.

Sexboti nebo-li sexuální roboti jsou robotické sexuální panenky. Jedná se o stále rozšířenější fenomén. Právě teď probíhá velké množství výzkumů vyhodnocujících vliv na psychiku jednotlivce i společnost. Článek na toto téma vyšel v Law Society of SA Journal.

Názory na sexuální roboty se v odborných kruzích liší. Na jednu stranu mohou pomáhat lidem, kteří nemohou mít sex kvůli věku, tělesnému postižení či problémům s duševním zdravím. Nabízejí bezpečí pro jedince nejisté svou orientací či samotným sexem.

Na druhou stranu přesvědčiví roboti, kteří tu pro nás vždy budou, mohou posílit objektivizaci žen, způsobit závislost a mohou ještě více povzbuzovat už tak populární sex bez emocí.
 
To by mohlo přispět k rozpadu mezilidských vztahů a ke zvýšení násilí na ženách a jejich zneužívání. Může to povzbudit i možnost naprogramování sexbota k možnosti simulovaného odmítnutí. Krok k nezákonným činům? Možná.
 
K identifikaci pozitivních i negativních vlivů sexbotů na psychiku i sociální život lidí musíme počkat na výsledky výzkumů. Podle dřívější studie publikované ve ScienceDirect se lékaři shodli na třech skupinách lidí, pro které mohu být panenky užitečné: lidé se sociální úzkostí, lidi bez partnera, kteří se nechtějí spoléhat na prostituci a osoby, které mají problémy s ejakulací.
 
„Sexuální roboti zpochybňují stávající koncepce toho, jak lidé integrují s nově vznikajícími technologiemi a dělají to tím nejintimnějším způsobem,“ říká děkanka práva Tania Leiman z australské Flindersovy univerzity.
 
„Zákonodárci budou muset vyvážit konkurenční a složité individuální a veřejné zájmy představující nové, etické, regulační a právní výzvy kvůli technologickému pokroku,“ tvrdí Madi McCarthyová, která vystudovala právo na Flindersově univerzitě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama