V Egyptě byla nalezena fosilie velryby kráčející po souši

Phiomicetus anubis kráčel po souši a aktivně plaval ve vodě / Robert W. Booessenecker, Wikimedia Commons
Paleontologové objevili v Egyptě fosilii velryby kráčející po souši, která žila před 43 miliony let. Získala jméno po staroegyptském bohu smrti, Anubisovi. Nález zapadá do skládačky vývoje velryb a pomáhá nám sledovat jejich první krůčky po souši, než se z těchto savců stali podmořští tvorové.

Velryby žijí ve vodě, ale jejich předkové kráčeli po souši. Mezi ně patří například sudokopytník Pakicetus attocki, který žil před 50 miliony let v oblasti dnešního Pákistánu. Po čtyřech nohou kráčel po souši a v mělkých vodách lovil ryby.

V roce 2018 egyptští paleontologové našli ve Fajjúmu, kde bylo již dříve objeveno mnoho ostatků kapustňáků a velryb, fosilii příbuzného tvora pojmenovaného Phiomicetus anubis. Podle paleontologů to byl pro ostatní zvířata skutečný bůh smrti.

Nová analýza částí lebky tvora, která připomíná šakalí tvář Anubise, čelistí, zubů, obratlů a žeber prozradila, že P. anubis se svou délkou o 3 metrech kráčel po souši a aktivně plaval ve vodě. Měl čelisti vybavené špičáky a dlouhými třetími řezáky. Ty mu sloužily při chytání hbité, kluzké kořisti jako jsou ryby. Čelistní svaly mu zase umožnily lovit i krokodýly, menší suchozemské savce a jiné velryby.
 
„Byl to úspěšný a aktivní lovec,“ řekl pro Live Science hlavní autor studie Abdullah Gohar, postgraduální student paleontologie na Mansoura University. „Tato fosilie nám skutečně dává pocit, že se kdysi velryby odstěhovaly z indo-pákistánské oceánské oblasti a začaly se šířit po celém světě.“
 
Jedná se o nejstarší, resp. nejvíce primitivní velrybu kráčející po souši a plavající v moři ze skupiny známé jako protocetidy nalezenou v Africe. Žebra tohoto dravce nesou stopy po kousnutí. Podle vědců jsou ale rýhy příliš malé, a tak se do postrachu moří nejspíše pustili malí žraloci, kteří našli mršinu tohoto ke dnu sesazeného boha smrti.
 
Zdroj: Proceedings of the Royal Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama