Známý analytik předpovídá možnost satelitní komunikace u nového iPhone 13

Apple spolupracuje na vývoji 6G sítě, která zahrnuje přenos dat ve vysoké rychlosti na velké vzdálenosti / Pixabay
Známý analytik zaměřený na Apple, Ming-Chi Kuo, předpovídá u očekávaného iPhone 13 možnost podpory satelitní komunikace. Pro uživatele by to znamenalo zasílání zpráv a hovory i na místech bez sítě operátorů.

Apple spolupracuje na vývoji 6G sítě, která zahrnuje přenos dat ve vysoké rychlosti na velké vzdálenosti. Podle analytika orientovaného na Apple, Ming-Chi Kua, bude chystaný iPhone 13 díky zabudovanému čipu Qualcomm X60 disponovat režimem satelitní komunikace s nízkou oběžnou dráhou (LEO).

Pro uživatele tohoto smartphonu by to znamenalo, že budou moci telefonovat a posílat zprávy s pomocí satelitních sítí. Analytik také spekuluje, že LEO budou kompatibilní s AR headsety, Apple Car a dalším příslušenstvím.

Pokud půjde o správnou předpověď, znamenalo by to bezplatné zprávy uživatelům iPhone na globální úrovni. Nebo by mohlo jít o další službu iCloud+ nabízející vylepšenou komunikaci pro uživatele po celém světě. Taková služba by obcházela nejistotu s místními sítěmi v určitých lokalitách, přičemž by nejspíše vyžadovala předplatné.
 
Nejpravděpodobnějším satelitním operátorem spolupracujícím s Apple je Globalstar. Americká společnost nabízí řadu zařízení a plány pokrytí. Za svůj program Orbit Unlimited, v němž slibuje neomezené hovory, si účtuje 200 dolarů měsíčně (4285 Kč).
 
LEO podporují také operátoři Starling, Hughesnet, OneWeb a nově Immarsat. Není zřejmé, která společnost je do projektu Apple zapojena, ale akcie Globalstar díky hypotézám o zapojení společnosti vyrostly o 50 procent.
 
IPhone 13 by mohl posloužit průmyslovým odvětvím v odlehlých oblastech USA, která vyžadují robustní připojení, ale nemají přístup k mobilní síti. IPhone 13 také může být užitečný na moři, kde rovněž není mobilní síť. Satelitní komunikaci mohou užívat podniky, které potřebují soukromou komunikaci mimo veřejnou síť.
 
Je ale otázka, jak bude služba dostupná. Ne každý bude ochotný utratit ročně 2400 dolarů (51 420 Kč) jen proto, aby mohl posílat v oblasti se špatnou dostupností mobilní sítě neomezený počet zpráv.
 
Zdroj: MacRumors

Mohlo by vás zajímat

Reklama