Mezihvězdných těles se k nám přibližuje stále více. Díky kosmickému záření se však rozpadají

Oumuamua byl podle vědců při započetí své cesty mnohem větší / NASA
Víme o dvou mezihvězdných tělesech (ISO), která se chystají vstoupit do naší sluneční soustavy. Podle nového výzkumu by jich ale mohlo být mnohem více. Kvůli erozi se však rozpadnou ještě předtím, než se k slunečnímu systému přiblíží.

ISO (interstellar objects) jsou tělesa, která se pohybují vesmírným prostorem a gravitací nenáleží k jinému objektu. Může jít o toulavé planety, mezihvězdné planetky a komety.

K naší sluneční soustavě se blíží dvě taková tělesa, Oumuamua a 2I/Borisov. Ještě víme o výskytu CNEOS 2014-01-08, ale podle německého astronoma by těchto objektů mělo být mnohem více. Tyto objekty ale „okusuje“ eroze, takže se rozpadnou dříve, než se přiblíží. Rovněž to znamená, že Oumuamua byl při započetí své cesty mnohem větší, vyplývá z výzkumu.

Hlavní autor studie, vědec Vo Hong Minh Phan z německé Aachen University, k těmto závěrům došel s pomocí simulace zaměřené na různé druhy ledů složených z těchto plynů: dusík (N2), oxid uhelnatý (CO), oxid uhličitý (CO2) a metan (CH4). Poté do simulace zavedl erozi v důsledku kosmického záření a kontaktu s jiným plynem.
 
V případě Oumuamua je ale problém, že astronomové netuší, z jakého ledu se skládá a odkud pochází. Aktuálně, co experti mají, jsou odhady o jeho velikosti. Kromě toho se bude intenzita eroze lišit v závislosti na intenzitě kosmického záření.
 
Jediné, co máme, jsou přibližné odhady. Podle dřívějšího výzkumu může být těleso složeno z ledu s obsahem N2. Pak by mohlo jít o úlomek tělesa, které se složením podobá Plutu. Možná, že se Oumuamua oddělil v oblasti ramene Persea v Mléčné dráze.
 
Tento výzkum je zatím stále jen v plenkách. Vědci upozorňují na to, že potřebujeme nejdříve znát více údajů o různých silách kosmického záření v naší galaxii.
 
Zdroj: Universe Today

Mohlo by vás zajímat

Reklama