Nesmrtelnost neexistuje. Člověk však může překročit i extrémně vysoký věk

Švýcarští vědci provedli analýzu osob nad 110 let a osob nad 105 let / Pixabay
Je vůbec možné žít věčně? Podle nové studie nikoliv, je to pouze nedosažitelný sen mnoha lidí. Podle vědců se ale můžeme dožít 130 let, možná i mnohem déle, ale šance na tak extrémní věk je údajně mizivá.

O maximálním věku člověka se vedly mezi vědci debaty napříč celou lidskou historií. Některé moderní výzkumy tvrdí, že se můžeme dožít až 150 let, jiné zase říkají, že hranice neexistuje. Práce aktuální je však více skeptická, i když dřívější hodnocení nevyvrací.

Švýcarští vědci provedli analýzu osob nad 110 let a osob nad 105 let. Soubor dat pochází z mezinárodní databáze o dlouhověkosti, která pokrývá více než 1100 osob s věkem nad 100 let.

Riziko úmrtí se zvyšuje po celý náš život. Podle vědců se toto riziko nakonec v růstu zastaví a zůstává 50 na 50. Po dosažení 110 let můžeme o každém dalším roce života uvažovat jako o házení si mincí.
 
„Pokud vám padne hlava, dožijete se příštích narozenin, pokud ne, zemřete někdy v průběhu příštího roku,” řekl znepokojivě Anthony Davison, profesor statistiky na Švýcarském federálním technologickém institutu v Lausanne.
 
Z výzkumu také vyplývá, že je vzácností dožít se vůbec 100 let. Ale překročit tento věk o desítky let je ve vzácných případech možné.
 
Zdroj: Royal Society Open Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama