Astronomové zjistili, jak by vypadala kolize Jupiteru a Saturnu

Pokud by došlo k čelní srážce Jupiteru a Saturnu, obě planety by se spojily / Pixabay
Je nepravděpodobné, že by mohlo dojít v naší sluneční soustavě ke srážce dvou plynných obrů, Jupiteru a Saturnu. Mohlo k této události ovšem dojít při vzniku planetárního systému? A jak by to vůbec vypadalo?

Astrofyzik Alastair Gunn vysvětlil, jak by taková srážka dvou plynných obrů, jakými jsou Jupiter a Saturn, vypadala, a to i přesto, že v orbitální dynamice sluneční soustavy není možné, aby k tomu došlo.

Pokud by došlo k čelní srážce Jupiteru a Saturnu, obě planety by se spojily. Přitom by neztratily svůj materiál, ať už se bavíme o pevných jádrech či plynném „obalu”. Pokud by ale byla kolizní rychlost příliš velká, tak by ke ztrátě tohoto plynu dojít mohlo. Planety by se ve vysoké rychlosti vzájemně rozdrtily, ale jádra by se spojila.

Zmiňuje také šikmé kolize, v jejichž případě je to ještě složitější. Například se může stát, že se při této srážce jádra obou planet vyhnou. Plynné planety přijdou o podstatnou část svého plynného pláště, který se ztratí do vesmíru.
 
Při velmi kolmém nárazu by se mohlo stát, že se obě planety pouze „dotknou”, ale pokračují na svých orbitách dál. Na rozdíl od kamenných světů mohou plynné planety při šikmém nárazu změnit tvar.
 
Podle Gunna je možné, že i planety Jupiter a Saturn vznikly sloučením menších plynných světů. Obě tělesa mají větší podíl těžkých prvků než Slunce, což naznačuje, že mohly být vytvořeny podobnou kolizí.
 
Zdroj: Science Focus

Mohlo by vás zajímat

Reklama