Válka v říši hmyzu. Vražedné sršně jsou rizikem nejen pro vosy

Sršně útočí tak, že napadnou koordinovaným útokem úl / Pixabay
Sršeň mandarínská, též známá jako obří asijská sršeň či vražedná sršeň, je rizikem pro celý svět. Nikoliv pro lidi, ale pro mnohem menší vosy a včely, jejichž úly čelí brutálním útokům, a ostatní hmyz.

Sršeň mandarínská (Vespa mandarinia) původně pochází z Asie, nejspíše s pomocí lidského zásahu však dokázala migrovat do Severníé Ameriky, kde představuje velké riziko pro různé živočišné druhy, zejména hmyz a vosy.

Tyto bestie mají rozměry lidského palce, jsou tedy mnohem větší. Jejich bodce jsou ve světě hmyzu něco jako dlouhé meče. Na délku měří 6 milimetrů.

Sršně útočí tak, že napadnou koordinovaným útokem úl. Hlídkující vosy a vosy, které se rozhodnou útoku postavit, agresoři roztrhají kusadly. Pak vnikají do úlu, přičemž až tehdy vyplouvá na povrch krutá povaha tohoto hmyzu. Obyvatele úlu zmasakrují a seberou larvy, jimiž pak krmí své vlastní mladé.

Japonské včely (Apis cerana japonica) se však naučily bránit. Jejich žihadla nemohou proniknout pod tlustou vrstvu sršní. Jejich taktika spočívá v tom, že obklopí útočící sršeň, přitisknou se na ní, vibrují a zahřívají svá těla, až se z nich stává něco jako míč o teplotě 47 stupňů Celsia. Stačí to k tomu, aby se včelám nic nestalo a útočník padnul.
 
Vražední sršni útočí na lidi jen ve stavu ohrožení. Jejich bodnutí jsou však závažná a pokud se jedná o jejich větší počet, hrozí člověku smrt, zejména pak v případě alergie.
 
Zatím jsou asijské sršně hlášeny v USA a Kanadě. Preferuje lesy ve středních nadmořských výškách. Je ale jen otázkou času, než ovládnou všechny kontinenty. Zvláště pak se změnou klimatu a exportem zboží po lodích. Proto je jejich výskyt neustále monitorován.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama