Archeologové vykopali v Jeruzalémě přes dva tisíce let starou toaletu

V lokalitě soukromé koupelny tým našel i 30 až 40 misek pro kadidlo / Pixabay
Možná na první pohled zábavný, ve skutečnosti ale důležitý, objev učinili archeologové v Jeruzalémě. Vykopali tam starověkou, 2700 let starou toaletu. Nálezy soukromých koupelen jsou vzácné a vlastnit záchod byl luxus pro společenskou elitu.

„Soukromé koupelny byly dříve nalezeny jen na několika málo místech v Izraeli a Jeruzalémě,” uvádí výzkum archeolog a vedoucí vykopávek z Izraelského památkového úřadu Yaakov Billig. „Je to velmi vzácný nález, protože toaletu vlastnili jen bohatí lidé.”

Toaleta umístěná nad septikem byla nalezena v obdélníkových základech naznačující koupelnu. Byla vytvarována z vápence, měla pohodlné sedátko a díru uprostřed, jak to známe i dnes.

V lokalitě soukromé koupelny tým našel i 30 až 40 misek. V nich mohlo být kadidlo či příjemně vonící olej sloužící jako osvěžovač vzduchu.

Archeologové shromáždili půdu na dně septiku, zvířecí kosti, keramiku a další nálezy z okolí. Chtějí se totiž seznámit s tehdejším životním stylem a chorobami. Výsledky ukáží až další vědecké práce.
 
V blízkosti byly vykopány také okrasné kameny původně umístěné na vrcholky majestátních sloupů, zdobily ale také okenní rámy a zábradlí. V blízkosti toalety pak existují důkazy o bohaté zahradě plné okrasných a ovocných stromů a rostlin. „Pravděpodobně to byl palác jednoho z králů Judského království,” poznamenal Billing.
 
Zdroj: Live Science
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama