Hubbleův vesmírný dalekohled zachytil dvě slučující se spirální galaxie

Podle modelů se z tohoto spojení spirálních galaxií zrodí jedna obrovská eliptická galaxie / ESA/Hubble/NASA
Zhruba 100 světelných let od Země pozorují astronomové Hubbleovým vesmírným dalekohledem dvě galaxie na kolizní dráze. Tento osud jednoho dne potká i Mléčnou dráhu. Hubble pořídil nádherné snímky.

Jsou k sobě natolik blízko, že jim dali astronomové jednotný název Arp 91. Jedná se však o dvě spirální galaxie NGC 5953 a NGC 5954.

Obě galaxie kolidují a procházejí procesem sloučení. Podle našich modelů se z tohoto spojení spirálních galaxií zrodí jedna obrovská eliptická galaxie. Astronomové očekávají, že to potká jednou i Mléčnou dráhu. Ta se má spojit se spirální galaxií Andromeda.

Galaktické fúze nejsou vzácné, a to i přesto, že je vesmír obrovský. Galaxie jsou často spojeny s obrovskými vlákny galaktického plynu, které mohou připomínat jakési dálnice hmoty, skrze něž se galaxie roztahují napříč prázdnotou.
 
Kolize Apr 91 je v počáteční fázi. Galaxie zatím nejsou významně narušeny, o čemž vypovídají jejich spirálovité struktury. Jejich náraz ale vyvolal zrod nových hvězd v obou galaxiích.
 
Galaxie mají jádra, v nichž dřímá supermasivní černá díra. Obě tyto černé díry pohlcují materiál galaxií. Proces generuje silné větry, které narážejí do okolního plynu. A tyto nárazy plyn stlačují a vyvolávají vznik nových hvězd. Nakonec se obě galaxie spojí a o své spirálovité struktury přijdou.
 
Zdroj: ESA Hubble website

Mohlo by vás zajímat

Reklama