Zuby moudrosti nám rostou až v dospělosti kvůli ochraně čelisti, zjistili vědci

Čelist musí fungovat v naprosté synchronizaci s klouby a svaly / Pixabay
Zatímco šimpanzům do dospělosti narostou všechny zuby, u lidí se objevují některé až v dospělosti. Řeč je o zubech moudrosti, které máme spojené s velkou bolestí. Američtí vědci tvrdí, že vědí, proč nám rostou až v dospělosti.

Zub moudrosti je třetí stolička rostoucí ve věku 18 až 24 let. Neroste však každému a svou funkci pozbyl. Měkká potrava moderního člověka se totiž liší od té tvrdší v pravěku. Proč nám rostou až v dospělosti je ale záhadou, kterou chtějí vědci vyřešit, neboť jejich růst hraje zásadní roli pro sledování posunů v naší evoluci.

Vědci z Arizonské univerzity pod vedením paleontologa Garyho Schwartze shromáždili vzorky různých lebek, a ty porovnávaly. Kosti a zuby zhruba 21 primátů využili paleontologové pro 3D modely, které ukázaly, že načasování růstu těchto zubů přímo souvisí s rovnováhou v biomechanice v našich rostoucích lebkách.

Jedním z důležitých faktorů pro omezení rychlosti růstu zubů je prostor. Pokud zub nemá prostor růst, pak může tuto biomechaniku čelisti ohrozit.
 
Zmenšující se prostor ale pořád neodpovídá na kladné otázky. Podle vědců za tímto zpomalením stojí hlavně bezpečnost. Domnívají se, že zuby moudrosti rostou až v pozdějším věku, když se jim nabízí mechanicky bezpečnější místo. Jednoduše v mladším věku ho je ještě méně.
 
Čelist musí fungovat v naprosté synchronizaci s klouby a svaly. Také musí vyvíjet správnou sílu na určité body, abychom mohli efektivně kousat. Dejte zub na špatné místo a čelist (kam by se zub moudrosti vměstnal, kdyby se nevešel a rostl špatně) se s tím nevypořádá.
 
Lidé mají oproti jiným primátům malé lebky, čelisti a krátké tváře. Takže zuby moudrosti musejí na růst počkat až do doby, kdy nepoškodí čelist.
 
Zdroj: Science Advances

Mohlo by vás zajímat

Reklama