Dlouhodobý pobyt ve vesmíru poškozuje mozek, zjistili vědci

Experti sledovali koncentraci tří biomarkerů spojených s poškozením mozku po návratu na Zemi / Pixabay
Lidstvo se stále více upíná k nebesům a jiným planetám, například k Marsu. Vědci však teprve začínají chápat, jaký na nás může mít cestování vesmírem vliv. Nyní zjistili v nové studii znepokojivé následky dlouhého pobytu v kosmu.

Vědci odebrali vzorky krve k analýze od pěti astronautů, některým před a jiným po pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), z nichž druhá skupina na její palubě strávila celkem 169 dní. Experti sledovali koncentraci tří biomarkerů spojených s poškozením mozku po návratu na Zemi.

Již předchozí výzkumy vyvolaly některé otázky nad dlouhodobým pobytem v kosmu a poškozením mozku, zejména jeho zmenšením.

Aktuální studie nyní na tyto otázky odpovídá a potvrzuje negativní dopad vesmírného cestování na mozek. „Je to vůbec poprvé, kdy byl v krevních testech zdokumentován konkrétní důkaz o poškození mozkových buněk,” řekl Henrik Zetterberg, neurovědec na Göteborgs universitet ve Švédsku.
 
Dodal, že se tyto vlivy na mozek ještě musí prozkoumat a že je třeba zabránit tomu, aby se cestování vesmírem stalo v budoucnosti běžnějším. V poslední době přitom probíhá závod o vesmírnou turistiku.
 
Těmito biomarkery bylo neurofilamentové světlo, gliální fibrilární kyselý protein, protein T-tau a tři amyloidní beta proteiny NFL, GFAP a Ap40. Není zřejmé, jak moc, pokud vůbec, mozky astronautů poškozeny jsou, tyto biomarkery však byly v minulosti propojeny s neurologickými poruchami.
 
Zdroj: JAMA Neurology
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama