Na nebi se podle nové studie vyskytuje velký magnetický tunel

Tento vesmírný tunel by na délku měřil 1000 světelných let / Pixabay
Tajemné struktury na obloze by mohly být po desetiletém pátrání vysvětleny. The North Polar Spur a Fan Region mohou být propojeny jakýmisi magnetizovanými vlákny. Kdybychom mohli pozorovat rádiové vlny, viděli bychom velký magnetický tunel.

The North Polar Spur a Fan Region jsou obrovské hřebeny emisí záření, které byly objeveny v 60. letech na rádiových vlnových délkách. Emitované záření je vysoce polarizované, což nasvědčuje, že je produkováno ionizovaným plynem v přítomnosti silných magnetických polí.

Astronomy však tyto struktury již dlouho mátly. Nevěděli ani to, jak jsou od sebe vzdáleny a zda mají nějakou vazbu. 

Nyní učinili pokrok astronomové z Torontské univerzity v Kanadě. Vytvořili model, který se týkal toho, jak by obě struktury vypadaly propojené magnetizovanými vlákny, přičemž zkoušeli různé vzdálenosti a vybírali z těch nejnevhodnějších.
 
Jako nejvhodnější vzdálenost struktur od sebe navzájem se jeví 350 světelných let, což je v souladu s některými staršími odhady.
 
Tento tunel by na délku měřil 1000 světelných let. Jelikož odpovídá četným pozorováním polarizace elektromagnetického záření a jasu v The North Polar Spur, pravděpodobně kolem nás skutečně krouží jakýsi magnetický tunel, který lidským okem nevidíme.
 
Zdroj: arXiv

Mohlo by vás zajímat

Reklama