Vědci našli larvy krevet žijících v těch největších hloubkách

Hlubokomořské krevety mají až 9 larválních cyklů / Pixabay
Život v těch největších hloubkách působí jako z jiného světa. Zdejší tvorové jsou tolik odlišní od toho, co známe, že je těžké je studovat a správně identifikovat. Vědci zkoumali vzorky neznámých tvorů žijících v hlubinách Mexického zálivu. Zjistili, že neznámí nakonec nejsou. Jsou to larvy či nedospělé hlubokomořské krevety.

Vědci Carlos Varela a Bracken Grissom provedli srovnání krátkých segmentů DNA extrahovaných ze vzorků 14 hlubokomořských druhů, které našli v rámci osmi výzkumných expedicí v Mexickém zálivu.

Zjistili, že tito tvorové s různými prapodivnými tvary a průsvitnými těly s rozměry lidského nehtu nejsou novými druhy, ale známými hlubokomořskými krevetami v dříve nepozorované fázi larev.

Tato larvální stádia jsou špatně popsána, hlubokomořské krevety mají například až 9 larválních cyklů. Dvojice popsala krevetu z rodiny Alvinocarididae, která obvykle obývá studené hlubokomořské průsaky. Tento exemplář byl nalezen mnohem hlouběji než obvykle v hloubce až 1000 metrů.
 
Dalším nálezem byla kreveta Funchalia villosa, která provádí migraci vertikálním sloupcem, s jehož pomocí dokáže vystoupat z hloubek okolo 2600 metrů až do hloubky 50 metrů, aby se nakrmila.
 
Nález dvojice vědců je důležitý pro pochopení larválních cyklů těchto tvorů a zapadá do celkové skládačky.
 
Zdroj: Diversity

Mohlo by vás zajímat

Reklama