Zinek skutečně na nachlazení dle studie pomáhá, vhodnější je ale jen jako preventivní doplněk

Zinek užívaný preventivně snižuje riziko lehkého průběhu nachlazení o 28 procent / Pixabay
Zinek byl představen německým lékařem Davidem Gaubiusem v roce 1771 jako všelék. O 200 let později je stále běžně používán, ale ze studií není zřejmé, zda účinkuje na nachlazení. Proto se na něj podívali vědci z Austrálie.

Vědci z Western Sydney University provedli metaanalýzu, tedy analýzu již publikovaných prací. Celkem šlo o 28 studií, díky nimž potvrdili, že zinek zabraňuje symptomům a zkracuje dobu trvání virových respiračních infekcí, jako je nachlazení či chřipka.

Spolu s tím vyvrací dřívější výzkumy o tom, že zabírá zinek u osob s jeho nedostatkem v organismu. Ale jak je účinný?

"Dvě velké studie z Číny zjistily, že velmi nízké dávky zinkového nosního spreje snižují riziko klinického onemocnění. Dvě menší studie v USA, které vyhodnocovaly preventivní účinky perorálního zinku, vyloučily lidi, kteří měli zinku v těle nedostatek," řekla doktorka Jennifer Hunterová z Western Sydney University.
 
Dodala, že provedené studie byly provedeny v populacích, které netrpěly nedostatkem zinku v organismu.
 
Zinek užívaný preventivně snižuje riziko lehkého průběhu nachlazení o 28 procent, středně závažné příznaky o 87 procent.

Pokud je nasazen coby lék při průběhu nemoci, sníží vážně příznaky asi za dva dny a zkracuje dobu trvání všech příznaků. Podle výsledků jsou však jeho účinky mírné a vhodný je spíše jako prevence.
 
Zdroj: BMJ Open

Mohlo by vás zajímat

Reklama