Krutost kultury Wari, mezi lidskými oběťmi byly i děti

Civilizace Wari žila podél hor na území dnešního Peru / Pixabay
Podhůří And v Peru vydalo archeologům krvavé tajemství. Šlo o 29 kosterních ostatků lidských obětí nalezených na nalezišti Huaca Santa Rosa de Pucalá v regionu Lambayeque. Byly mezi nimi i děti. Objev ukazuje, jak dovedla být kultura Wari krutá.

Čtyři z těchto koster patří dvěma dětem, jednomu jinochovi a jednomu dospělému, všichni jsou z kultury Wari. Jsou to zároveň první prokázané lidské oběti zabité zástupci kultury Wari v regionu.

Archeolog a ředitel vykopávek Edgar Bracamonte Lévano z muzea Royal Tombs of Sipán našel se svým týmem hrobku díky tomu, že byla obklopena ohradami ve tvaru D, což bylo pro tuto kulturu tradicí.

Rovněž zde byly nalezeny kostry morčat, několik lam a hrnce, láhve a nůž s čepelí ve tvaru půlměsíce. „Lidské oběti mohly být provedeny coby rituál při výstavbě těchto náboženských prostor,” uvedl Bracamonte Lévano.
 
Civilizace Wari žila podél hor na území dnešního Peru zhruba v letech 500 až 1000 našeho letopočtu. Tato kultura byla známa jemnými tkaninami, vyřezávanou keramikou, silnicemi a terasovým zemědělstvím. Tyto silnice se mimochodem později staly součástí Incké říše.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama