Nebezpečí z trosek Ruskem sestřelené družice je pro satelity a ISS stále vysoké

Vesmírné smetí setrvá na oběžné dráze zhruba dva roky. Může se srazit s jinými satelity či Mezinárodní vesmírnou stanicí / Pixabay
V pondělí 15. listopadu 2021 oznámili američtí úředníci, že se na oběžné dráze Země objevil mrak nebezpečného kosmického smetí. Později během dne bylo potvrzeno, že Rusko testovalo protidružicovou střelu, přičemž sestřelilo vlastní starý satelit. Byla to však chyba. Tento mrak může napáchat značné škody.

Proč jsou tyto trosky stále takový problém, vysvětlila expertka na bezpečnost Wendy Whitmanová Cobbová.

Rusko vystřelilo v pondělí kinetickou protidružicovou střelu, přičemž jde o typ zbraně, která je vystřelena ze Země či zpod křídel letadla a satelity likviduje drtivým nárazem.

Ruský test bohužel způsobil rozpad zničené družice na tisíce částeček, přičemž některé jsou tak malé (menší než 10 centimetrů), že jsou těžko pozorovatelné, přesto dokážou napáchat velké škody.
 
Toto vesmírné smetí setrvá na oběžné dráze zhruba dva roky. Může se srazit s jinými satelity či Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tu mimochodem oblak smetí jen těsně minul. Posádka ISS včetně ruských astronautů byla ukrytá v raketách a doufala, že nedojde k zásahu.
 
Zmíněné smetí letí rychlostí až 17 000 mil za hodinu. I malé trosky tak mohou poškodit či zničit kosmickou loď či satelit.
 
Co s tím? Podle expertky musíme čekat a kdokoliv, kdo ve vesmíru něco provozuje,  má být v pohotovosti. Vesmírné smetí je ale dlouhodobý problém. Ve vesmíru bude docházet ke kolizím stále častěji i bez dalších testů protidružicových raket.
 
Zdroj: The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama