Pět zlozvyků, kterých se dopouštíme při nabíjení smartphonů

Častým zlozvykem je nabíjení telefonu přes noc / Shutterstock
Nefunkční baterie je nejčastějším důvodem výměny smartphonu za nový. Mnoho lidí totiž neví, jak mobil správně nabíjet. V důsledku toho pak mohou nevhodné způsoby nabíjení výrazně zkrátit životnost baterie. Kterých zlozvyků se vyvarovat a jak se o lithiové baterie správně starat?

Většina smartphonů obsahuje lithiové baterie, u nichž se po 500 cyklech nabití a vybití začne snižovat původní kapacita. To znamená po necelých dvou letech každodenního dobíjení.

A ačkoliv se baterie i poté stále nabíjí a může sloužit, nevyužívá sto procent své původní výkonnosti. Mnoho lidí neví, že baterii telefonu některými zlozvyky sami poškozují a mohou svým chováním výrazně zkracovat její životnost.

1. Není třeba baterii plně vybíjet

Každým plným nabitím se životnost baterie snižuje o jeden cyklus. Obecně zažité pravidlo, že je vhodné nabíjet telefon vždy do maxima a naopak začínat nabíjení při plně vybitém akumulátoru, proto není zcela správné. „Vždy je lepší baterii nabít například pouze na 80 procent a nenechat ji úplně vybít, ale udržovat ji stále nabitou. Extrémní přechody ze zcela vybitého telefonu na plně nabitý baterii nesvědčí a naopak dochází k postupnému poklesu kapacity akumulátoru,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

To však rozhodně neznamená, že by lidé měli nabíjet telefon už ve chvíli, kdy kapacita baterie klesne o pár procent. Optimální je přístroj připojit ke zdroji, když kapacita baterie spadne na 10 %.

2. Pozor na nabíjení v noci

Častým zlozvykem je nabíjení telefonu přes noc. To baterii smartphonu do velké míry škodí, protože je nabíjena celé hodiny i po dosažení plné kapacity. Lidé by měli nabíječku od telefonu odpojit nejpozději ve chvíli, kdy dosáhne stoprocentního nabití.

Přebíjení však není u moderních telefonů tak velkým problémem, jako tomu bylo kdysi. „Moderní smartphony využívají technologii, která umožňuje sledovat denní režim uživatele a sleduje, v kolik hodin chodí přibližně spát a v kolik hodin se probouzí. Zařízení se tak rychle nabije přibližně do 70 procent a poté se celý proces zpomalí tak, aby baterie dosáhla plné kapacity přibližně ve chvíli, kdy uživatel vstává,“ upozorňuje Radim Tlapák. Ačkoliv moderní technologie snižují degradaci baterie, stále nejsou dokonalé, a je proto lepší smartphone po nabití od nabíječky odpojit.

3. S powerbankou obezřetně

Powerbanka může v mnoha případech takzvaně vytrhnout trn z paty (například při cestování), přesto není dobré ji k nabíjení telefonu využívat dlouhodobě.

Kvalitnější powerbanky sice dokážou telefon dobře nabít, nejsou ale plnohodnotným napájecím zdrojem a nemohou zaručit trvalý a stabilní přísun proudu. Powerbanka navíc při nabíjení generuje velké množství tepla, a to může baterii chytrého telefonu poškodit.

4. Telefon během nabíjení nepoužívejte

Někteří uživatelé jsou zvyklí vystavovat telefon velké zátěži i během toho, co se nabíjí – a to je chyba. „Hraní her, používání fotoaparátu nebo jiných náročných aplikací způsobuje, že procesor smartphonu generuje velké množství tepla. Teplo však zároveň vzniká při samotném nabíjení, a to může výrazně zhoršit životnost baterie,“ říká Radim Tlapák. Právě zvýšené množství tepla a nepravidelné nabíjení akumulátoru mobilu nejvíce škodí.

5. Chraňte telefon před přehříváním

Lidé si běžně neuvědomují, co všechno může způsobovat přehřívání telefonu, a tudíž přístroji škodit. Během nabíjení je například lepší vyndat mobilní telefon z obalu, který omezuje odvod tepla z nabíjeného zařízení. Nebezpečné je také vkládat nabíjející se telefon pod polštář.

Přístroj při nabíjení generuje teplo, a je-li pod polštářem, nemůže teplo odvádět a extrémně se zahřívá. V některých případech tak může dojít až ke vzplanutí polštáře. Pokud lidé chtějí mít smartphone stále po ruce, je lepší ho odložit například na noční stolek. Chybou je rovněž pokládání telefonu blízko zdroje tepla. Pokud tedy běžně nabíjíte telefon ze zásuvky u radiátoru, raději vyhledejte jiné místo v bytě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama