Supersaurus si své jméno zasloužil, pyšnil se délkou tří školních autobusů

Supersaurus mohl být nejdelším dinosaurem v historii Země, ale nikoliv nejtěžším / Jim Robins
Supersaurus skutečně dostál svému jménu. Byl to nejdelší dinosaurus všech dob, zjistili vědci přezkoumáním již dříve objevených kostí. Tento sauropod na délku měřil jako tři školní autobusy postavené za sebou.

Supersaurus byl obrovský sauropod s dlouhým krkem a ocasem. Podle dřívějších odhadů měřil tento tvor na délku 33 až 34 metrů. Podle nového přeměření kostí mohl měřit neuvěřitelných 39 až 42 metrů.

První exemplář Supersaura byl objeven v roce 1972 v ložisku plném kostí v lomu Dry Mesa ve Spojených státech. Byl to doslova kostní salát, takže nebylo jasné, zda patří kosti pouze tomuto zvířeti. Nález učinil terénní pracovník Jim Jensen, který sbíral fosilie pro Univerzitu Brighama Younga.

Jensen se domníval, že některé kosti patří dvěma dalším dinosaurům, které pojmenoval jako Ultrasaurus a Dystylosaurus. Jensen ovšem nebyl vystudovaný paleontolog a udělal pár chyb. Paleontologové spekulovali, zda jsou všichni tři dinosauři platnými rody, nebo jestli jde o jediné velké zvíře - Supersaura.
 
Nová rekvalifikace nalezených kostí a analýza jejich deformací ukázala, že kosti rozměry odpovídají jedinému tvorovi. Navíc byly nalezeny na jednom místě v lomu, jiné fosilie sauropodů v oblasti objeveny nebyly.
 
Podle nových poznatků (například byl přezkoumán krční obratel o délce 1,3 metru) měl tedy supersaurus krk dlouhý zhruba 15 metrů a ocas o délce cca 18 metrů.
 
Zajímavé je, že supersaurus mohl být nejdelším dinosaurem v historii Země, ale nikoliv nejtěžším. Nejtěžším dinosaurem všech dob byl argentinosaurus, který měl téměř dvojnásobnou váhu supersaura - 90 tun.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama