Snímek emisní mlhoviny z vesmírného dalekohledu vypadá jako z pohádkového světa

Mlhovina Plamínek vypadá zvláštně, protože záření z této hvězdy v mlhovině ionizuje plynný vodík / NASA
Hubbleův vesmírný dalekohled vyfotil úchvatný výjev vypadající jako nebesa nad cizí planetou v nějakém sci-fi filmu. Ve skutečnosti je to ale Mlhovina Plamínek, emisní mlhovina, která vyzařuje energii v podobě světla.

Mlhovina Plamínek, též označována jako NGC 2024 a Sh2-277,  je emisní mlhovina nacházející se v souhvězdí Orionu ve vzdálenosti zhruba 900 až 1500 světelných let od Slunce.

Mlhovinu širokou zhruba 12 světelných let objevil 1. ledna roku 1786 britský astronom německého původu William Herschel.

V jejím středu leží kupa o více než 800 hvězdách, z nichž většinu tvoří velmi mladé hvězdy. Poblíž se nachází také hvězda Alnitak - nejvýchodnější hvězda pásu v Orionu, na snímcích, které nedávno zaznamenal Hubbleův vesmírný dalekohled, ale vidět nejde.
 
Mlhovina Plamínek vypadá jako z pohádkového světa, protože záření z této hvězdy v mlhovině ionizuje plynný vodík. Když se plyn začne ochlazovat ze stavu vyšší energie do stavu nižší energie, vydává světlo.
 
To způsobuje viditelnou záři za zvířenými „chomáčky” prachu. Hubble mlhovinu zaznamenal, když pátral po hnědých trpaslících (jde o vesmírné těleso, které vznikne z protohvězdy, která nemá dostatečnou hmotnost, aby v ní mohly probíhat veškeré termonukleární reakce).
 
Zdroj: Sci-News

Mohlo by vás zajímat

Reklama