Vesmírný turismus je nebezpečný, hrozí totiž kontaminace Země zmutovanými patogeny

V kosmické turistice hledá budoucnost více než 85 společností / SpaceX
Zájem o komerční vesmírný turismus v poslední době roste. Biologové však varují před nebezpečím mimozemských patogenů zanesených na Zemi, které by údajně mohly vychýlit přírodní řád na Zemi z rovnováhy a způsobit zkázu.

V kosmické turistice hledá budoucnost více než 85 společností a různých organizací. Někteří vědci se ale obávají možných následků.

Varují před patogeny, které mohou turisté z vesmíru zanést na Zemi, kde by mohlo dojít ke katastrofě. Podle jejich slov je šance, že se tak stane, malá. Ale kdyby k tomu došlo, byl by to velký problém.

„Rizika, která mají nízkou pravděpodobnost výskytu, ale mají potenciál extrémních následků, jsou jádrem řízení biologické bezpečnosti. Protože když se věci pokazí, tak se opravdu pokazí,” řekl biolog Phill Cassey z University of Adelaide.
 
Podle něj nespočívá riziko v tom, že na Zemi zaneseme cizí organismus, protože jsme ve vesmíru žádný život zatím nenašli. Simulování podmínek vesmíru ovšem ukázalo, že některé mikroby ze Země mohou ve vesmíru podléhat rychlým genetickým mutacím.
 
Škodlivé bakterie zanesené do kosmu a navrácené na Zemi mohou být ještě konkurenceschopnější a například rezistentní vůči antibiotikům.
 
Biologové se domnívají, že potřebujeme sofistikovanější protokoly pro zabránění biologické kontaminace Země z mimozemského prostředí. Lze toho dosáhnout lepší spoluprací mezi obory invazní biologie a astrobiologie.
 
Zdroj: BioScience

Mohlo by vás zajímat

Reklama