Nejtěžší žijící organismus na světě ohrožuje změna klimatu a nemoci

Ekosystém existuje tisíce let, podle vědců možná až 14 000 let / J. Zapell/Wikimedia Commons
Pando je nejtěžší žijící organismus na světě rozkládající se v Utahu. Je to velká kolonie geneticky totožných výmladků topolu osikového se společnou kořenovou sítí. Tento unikátní systém je stanovištěm mnoha živočichů, bohužel je ale i přes svou odolnost v ohrožení.

Pando váží 6 milionů tun a čítá 47 000 geneticky totožných stromů vyrůstajících z propojené kořenové sítě. Existuje tisíce let, podle vědců možná až 14 000 let, přestože se dožijí tyto stromy maximálně 130 let.

Dlouhověkost a odlehlost způsobila, že zde ve stínu tohoto ekosystému žije mnoho živočichů, kteří se na něj adaptovali. Tato odolnost je způsobena tím, že se nachází v horském regionu obklopeném pouští, je tedy zvyklý na sucho a vysoké teploty.

Pando přežil bez úhony i změny prostředí po příchodu osadníků do oblasti v 19. století a vzestupu rekreačních aktivit ve 20. století. Přesto je nyní podle vědeckého pracovníka v oboru biologie Richarda Eltona Waltona v ohrožení.
 
Problém je úbytek vlků a pum. Díky tomu se přemnožili sobi a jeleni, kteří se necítí v okolí Pando ohroženi. Pak chodí mezi stromy a požírají stonky rodících se stromů. Stromy navíc trpí rakovinou kůry, plísňovými chorobami a skvrnami na listech.
 
Změna klimatu pak ohrožuje velikost a početnost stromů. Nedostatek vody a teplejší počasí začátkem roku ztěžuje tvorbu nových listů. Kromě toho při rekordních teplotách hrozí destruktivní požáry. Pando se tomu všemu bude přizpůsobovat. Ekosystém je však pod ochranou Lesní správy USA a organizace Friends of Pando.
 
Například v jedné jeho části byly stromy oploceny, aby tam býložravci neměli přístup a neničili mladé stromy.
 
Zdroj: The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama