Vědci objevili kel mamuta na mořském dně u pobřeží Kalifornie

Mamut kolumbijský mohl být jedním z největších druhů mamutů vůbec / Robert Bruce Horsfall
Vědci našli před dvěma lety u kalifornského pobřeží metrový mamutí kel. Objev je unikátní i tím, že je netradiční najít ostatky mamuta na mořském dně. Chobotnatec žil v paleolitu.

Kel objevili výzkumníci z Monterey Bay Aquarium Research Institute v roce 2019 zhruba 3000 metrů pod mořskou hladinou při průzkumu živočišných druhů na mořském dně s pomocí podvodních dálkových roverů.

Vědci však našli něco, co nečekali - metr dlouhý kel, který se pokusili dopravit na hladinu. Kel se ovšem ulomil, přičemž výzkumníci nebyli schopni shromáždit celý vzorek.

Tým se pro vzorek vrátil v červenci, díky čemuž shromáždil dostatek DNA k určení druhu zvířete. Nyní k nálezu poskytli nové informace.

Kel patřil samici mamuta kolumbijského (Mammuthus columbi). Samice žila někdy v období před 2,7 miliony let až 200 000 lety.

Vědci stále pracují na určení přesného věku tvora, jeho stravy a dalších podrobností o jeho životě. „Tohle je moment jako z Indiana Jonese smíchaný s Jurským parkem,” řekla pro The New York Times výzkumnice z Kalifornské univerzity v Santa Cruz Katie Moonová.
 
Mamut kolumbijský mohl být jedním z největších druhů mamutů vůbec, který pravděpodobně vznikl díky křížení srstnatých mamutů s jinými mamutími druhy. Jejich kly sloužily k obraně před predátory a k pročesávání vegetace při hledání potravy.
 
Zdroj: Business Insider

Mohlo by vás zajímat

Reklama