V srdci existují buňky, které pomáhají regulovat jeho tep

Nově objevené buňky patří mezi gliové buňky / Pixabay
Vědci identifikovali v srdci nový typ buněk a domnívají se, že hrají zásadní roli v jeho regulaci. Nyní budou tyto buňky dále studovat, protože je mohou naučit něco o kardiovaskulárních defektech a nemocech.

Nově objevené buňky patří mezi gliové buňky, tedy buňky podporující neurony. Nexus glia, jak je vědci pojmenovali, se nacházejí ve výtokovém traktu srdce, tedy v oblasti, kde se často nacházejí vrozené srdeční vady.

Nexus glia byly poprvé objeveny u ryb, známým zejména akvaristům, jako Dánio pruhované (Zebrafish). Následně byly potvrzeny u myší a lidí.

Experimenty na rybách demonstrovaly, že odstranění těchto buněk vede ke zvýšení srdeční frekvence. Když byla produkce buněk zablokována, srdeční tep se stal nepravidelným.
 
„Funkci těchto buněk úplně neznáme, ale to, že když je odstraníme, tak se zvýší srdeční frekvence, je může spojit s určitými případy srdečních nemocí,” tvrdí biolog Cody Smith z University of Notre Dame. Podle něj by tyto gliové buňky mohly hrát důležitou roli při regulaci srdce.
 
Vědci se chystají provést řadu studií, aby přišli na to, jaké role a funkce tyto buňky opravdu mají. Zároveň se pokusí zjistit, zda máme podobné buňky i v jiných orgánech.
 
Zdroj: PLOS Biology

Mohlo by vás zajímat

Reklama