NASA chce mít do deseti let na Měsíci autonomní jaderný reaktor

Dostupná energie bude klíčem k budoucímu průzkumu vesmíru / NASA
Den, kdy člověk opět vkročí na Měsíc, se blíží. Podle NASA budou potřebovat astronauti k práci a životu na přirozeném satelitu Země dostatek energie. Tu by jim měl poskytnout jaderný reaktor, jenž tam chce agentura dopravit do deseti let.

V rámci programu Artemis by měli vstoupit lidé na měsíční povrch už v roce 2024 (i když se zdá, že to není úplně jisté). Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce na Měsíci provádět dlouhodobé výzkumy, k nim však potřebuje energii přímo na jeho povrchu.

Energie ve spojení se solárními a palivovými články a bateriemi může umožnit provoz  roverů, provádění experimentů a povede k možnosti využívat zdroje Měsíce na přeměnu vody.

Jelikož na Měsíci není elektrická síť, zbývá jaderný reaktor. „Dostupná energie bude klíčem k budoucímu průzkumu vesmíru,” potvrdil Jim Reuter z NASA.
 
NASA s tím již zkušenosti má díky projektu Kilopower, vědci se v něm zabývali jaderným štěpením na měsíčním povrchu. NASA i ministerstvo energetiky nyní vyzývají své partnery z oblasti průmyslu, aby předložili své návrhy na koncepty autonomních štěpných energetických systémů, které by mohly být do deseti let připraveny.
 
Malý, lehký systém umístěný na roveru by mohl poskytnout 10 kilowattů, což by stačilo k dostatku energie pro několik průměrných "domácností". Lunární elektrárny však nakonec budou muset produkovat alespoň 40 kilowattů energie, což by stačilo pro zhruba 30 domácností po dobu až deseti let.
 
To by vedlo jak k naší trvalé přítomnosti na Měsíci, ale také by to byl odrazový můstek pro cestu na Mars. Výzkum jaderných elektráren na Měsíci totiž může vést také k vývoji jaderných pohonných systémů, díky nimž by bylo cestování na Mars rychlejší.
 
Zdroj: NASA

Mohlo by vás zajímat

Reklama