Zájem o domácí fotovoltaická řešení roste, chytré distribuční soustavy s tím počítají

V Česku vzniklo za prvních šest měsíců roku 2021 celkem 3 859 nových projektů využívajících fotovoltaiku / Pixabay
Zájem o domácí fotovoltaická řešení a menší závislost na dodávkách elektřiny je v Česku stále větší. Dotační program Nová zelená úsporám meziročně zaznamenal o 70 procent více žádostí a další růst se očekává i letos.

S větším podílem aktivních spotřebitelů počítají i distributoři, kteří již začali s modernizací soustav na Smart Grids. Díky nim se majitelům domácích fotovoltaik otevřou další možnosti jejich využití.

Rostoucí obliba fotovoltaických řešení na rodinných domech je v Česku spojena zejména s úspěšným dotačním programem Nová zelená úsporám.

Za 7 let jeho trvání lidé podali více než 23 tisíc žádostí o dotaci na fotovoltaické systémy. Vyplaceno již bylo 16 tisíc z nich, přičemž celkově se jednalo o 2 miliardy korun. Průměrná výše dotace na pořízení zmíněného řešení je přitom 122 tisíc korun.

„Zájem o dotace kontinuálně roste, přesto byl tento rok skutečně přelomový, jelikož meziroční nárůst v počtu přijatých žádostí byl více než sedmdesátiprocentní. Příjem žádostí v nové etapě programu Nová zelená úsporám odstartoval teprve před měsícem a přijato je již na 2 700 žádostí, z toho přibližně třicet procent se týká fotovoltaických systémů. Čísla tedy naznačují, že kontinuální růst zájmu v této oblasti bude i nadále pokračovat,“ říká mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR Lucie Früblingová.

Zájem o domácí fotovoltaiky potvrzují data Solární asociace, podle nichž vzniklo v Česku za prvních šest měsíců roku 2021 celkem 3 859 nových projektů využívajících fotovoltaiku s kombinovaným výkonem 25,2 megawattu.

Drtivá většina těchto projektů měla výkon menší než 10 kilowattů a jednalo se především o řešení na střechách rodinných domů. Vzrůstající množství drobných výrobců energie si uvědomují i provozovatelé distribučních soustav. „Je to důležitý faktor, který bude v dalších letech stále posilovat a v rámci distribučních soustav je třeba s ním počítat. Nastupující trend inteligentních sítí – Smart Grids – tomu jde v mnoha ohledech naproti. Díky jejich modernizaci a výrazně větší kapacitě bude v následujících letech možné připojovat do soustav daleko větší množství obnovitelných zdrojů energie. Zapojení dalších chytrých prvků pak umožní jejich efektivní řízení a zajistí stabilitu celé sítě, takže ji neohrozí případné výkyvy ve výrobě,“ popisuje Miroslav Kopt, vedoucí útvaru Strategických projektů EG.D.

Zdroj: Solární asociace

Mohlo by vás zajímat

Reklama