Vědci popsali nový druh ankylosaura, jeho ocas připomínal obávanou aztéckou zbraň

Zvíře na na délku měřilo až 2 metry a žilo během svrchní křídy před 74 miliony let / Luis Enrique Pérez López
Na základě fosilních ostatků nalezených v chilské Patagonii popsali vědci neznámý druh ankylosaura, který měl velmi netypický ocas připomínající krutou zbraň dávných Aztéků.

Obrnění dinosauři jsou známí pro své ocasní zbraně, které sloužily k jejich obraně. Stegosauři byli charakterističtí párovými ocasními hroty, ankylosauři zase dokázali zranit o dost větší predátory ocasními kyji.

Nově popsaný druh ankylosaura Stegouros elengassen byl nalezen v geologické formaci Dorotea v údolí Río de las Chinas v regionu Magallanes, který biogeograficky souvisí se západní Antarktidou.

Zvíře na na délku měřilo 1,8 až 2 metry a žilo během svrchní křídy před 74 miliony let. S. elengassen měl velmi netypickou ocasní zbraň, díky níž se nepodobal ani ankylosaurům, ani stegosaurům. Zvíře se ohánělo plochým, „listovým”, ocasem se sedmi páry kostěných struktur. Jeho ocas tak připomínal obávanou zbraň dávných Aztéků - Macuahuitl, neboli „obsidiánovou pilu”.
 
S. elengassen měl lebeční znaky ankylosaurů, kostrou se ale v některých bodech podobal stegosaurům.

Vědci zjistili, že byl příbuzný druhům Kunbarrasaurus ieversi (žil v oblasti dnešní Austrálie) a Antarctopelta oliveroi (žil v oblasti dnešní Antarktidy) tvořících klad (organismy zahrnující společného předka) godwanských ankylosaurů, kteří se od ostatních oddělili.
 
Zdroj: Nature

Mohlo by vás zajímat

Reklama