Dotkli jsme se Slunce. Sonda NASA prolétla sluneční korónou

Sonda se do atmosféry Slunce dostala v rychlosti 100 kilometrů za sekundu nejméně třikrát / NASA
NASA slaví triumf. Americké sonda Parker Solar Probe prolétla vnější vrstvou Slunce, takzvanou korónou. Je to vůbec poprvé, co se lidská sonda takto „dotkla” Slunce. Vědci chtějí díky této misi lépe pochopit fungování hvězd.

Mise sondy Parker Solar Probe začala již v roce 2018, když se vydala v srpnu ke Slunci z mysu Canaveral na Floridě. Jejím cílem je získat nové informace o naší hvězdě, díky nimž bychom mohli lépe předpovídat pro moderní civilizaci rizikové solární bouře.

Vědce také zajímá, z jakého důvodu je koróna s několika miliony stupni Celsia žhavější než samotný povrch Slunce, který má 5500 stupňů.

Sonda provedla 8 z 24 plánovaných obletů Slunce. Do jeho atmosféry se dostala v rychlosti 100 kilometrů za sekundu nejméně třikrát. Přitom měřila fluktuaci magnetického pole, sbírala částice, a měřila tamní podmínky.
 
„Tento milník nám umožní hlubší vhled do vzniku Slunce a jeho vlivu na sluneční soustavu. Vše, co se dozvíme o naší hvězdě, nás totiž poučí o ostatních hvězdách ve vesmíru,” řekl manažer NASA Thomas Zurbuchen.
 
Mise (s rozpočtem okolo 1,5 miliardy dolarů) sondy Parker Solar Probe, chráněné zhruba 12 centimetrů tlustým karbonovým obalem, potrvá až do roku 2025. Můžeme se těšit na to, co všechno se o Slunci ještě dozvíme.
 
Zdroj: Physical Review Letters

Mohlo by vás zajímat

Reklama