Dalekohled Jamese Webba je již ve vesmíru, nová éra astronomie začíná

Teleskop je natolik citlivý, že by mohl zachytit teplotu čmeláka ve vzdálenosti Měsíce od Země / NASA
Raketa Ariane 5 vynesla před pár hodinami do kosmu vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST). Ten parametry předčí i Hubbleův vesmírný dalekohled, jenž má nahradit. Proč je nový teleskop pro výzkum vesmíru tak důležitý?

Raketa Ariane 5 odstartovala v pátek ráno z kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Web The Conversation uvádí několik hlavních důvodů, proč do tohoto projektu vkládají obrovské naděje tisíce inženýrů a vědců.

Dalekohled Jamese Webba (JWST) se skládá z obrovského zrcadla o průměru 6,5 metrů, které je složeno z 18 pozlacených segmentů. Toto zrcadlo je složeno tak, aby se vešlo do kuželu vrchní části rakety.

JWST čeká cesta do libračního bodu L2, ideálního místa pro „zaparkování” vesmírných observatoří díky vzájemnému vlivu gravitace Země, Slunce a orbitálního pohybu dané kosmické lodi.
 
Experti to popisují jako nejdražší a nejrizikovější astronomický projekt v historii lidstva. Ariane 5 neobletí Zemi, vyšle teleskop k cíli přímo. Ten následně čeká celkem 344 kroků, které byly roky připravovány. Pokud se něco pokazí, již to nepůjde opravit. JWST bude totiž příliš daleko.
 
JWST poletí „zády” ke Slunci krytý sluneční clonou s rozměry tenisového kurtu vyrobenou z pěti vrstev tenkého plastu. Ten je potažen hliníkem odrážejícím světlo a křemíkem pro ochranu před nárazy asteroidů. Následně teleskop rozvine své zrcadlo, a to po jednotlivých segmentech, které bude třeba zarovnat, upravit a zaostřit tak, aby fungovaly jako celek.
 
Vesmírný dalekohled Jamese Webba má schopnosti, jež předčí všechno, co dosud známe. Bude nám moci otevřít brány do pro Hubbleův vesmírný dalekohled příliš vzdálených či chladných světů. JWST navíc účinně detekuje infračervené záření.

Podle expertů má být teleskop natolik citlivý, že by mohl zachytit teplotu čmeláka ve vzdálenosti Měsíce od Země. Jiní vědci říkají, že bude JWST psát stránky budoucích učebnic o vesmíru.
 
Zdroj: ScienceAlert, The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama