Archeologové objevili v Turecku oběti starodávné gigantické erupce. Smetla je vlna tsunami

Výbuch sopky na ostrově Théra byl kdysi tak silný, že vyvolal sérii masivních vln tsunami / Pixabay
Oběti jedné z nejničivějších sopečných katastrof v historii lidstva z doby před 3600 lety, výbuchu vulkánu na ostrově Théra, který je součástí souostroví Santorini rozprostírajícím se v Egejském moři, objevili nedávno archeologové v Turecku. Nález ukazuje, kam až masivní vlna tsunami vyvolaná sopkou dosáhla.

Vědci našli ostatky muže a psa na archeologickém nalezišti z doby bronzové zvaném Çeşme-Bağlararası nedaleko města Çeşme Bay na západním pobřeží Turecka. Jedná se dle webu Greek City Times o první odkryté oběti jedné z nejhorších zaznamenaných přírodních katastrof v lidské historii.

Výbuch sopky na ostrově Théra byl tak silný, že vyvolal sérii masivních vln tsunami, které zdevastovaly Mínojskou civilizaci na nedaleké Krétě. Ohledání Çeşme-Bağlararası však ukazuje, že ničivé vlny dorazily až do severního Egejského moře. Dříve se přitom mělo za to, že byla tato středomořská oblast zasažena pouze sopečným popelem.

Archeologické práce vedl výzkumník Vasıf Şahoğlu z Ankarské univerzity. Jeho tým našel poškozené zdi (zbytky opevnění) a sopečná ložiska prokazující nejméně čtyři po sobě přicházející vlny tsunami, které smetly zdejší osady. Tato ložiska zahrnují dvě vrstvy sopečného popela a stopy po tsunami v podobě „přinesených” sedimentů.
 
Poškození lidské kostry rovněž naznačuje, že byl muž smeten vlnou trosek. Archeologové zde našli také jámy, které interpretují jako stopy po snaze zachránit oběti některé z vln. Tato kostra se však nacházela ještě metr hluboko pod vyhloubenou jámou, proto muže zachránci nenašli.

Jeho ostatky byly nedávno nalezeny vedle poškozené části hradební zdi, která byla podle archeologů masou vody prolomena. Radiokarbonové datování ložisek po tsunami vede vědce k úvaze, že nedošlo k erupci sopky dříve než v roce 1612 př.n.l.
 
Zdroj: Greek City Times

Mohlo by vás zajímat

Reklama