Vědci získali povolení zkoumat v děsivých sicilských katakombách mumifikované děti

Kapucínské katakomby v Palermu na Sicílii dnes poskytují mírně morbidní turistickou atrakci / Giorgio Sommer
Britský vědecký tým dostal exkluzivní přístup do slavných kapucínských katakomb na Sicílii, kde je vystaveno přes 1280 kosterních či mumifikovaných lidských ostatků.

Odborníkům jde zejména o neprozkoumané dětské mumie, které budou analyzovat přenosným rentgenovým zařízením.

Kapucínské katakomby, v jejichž chodbách jsou vystavena stále ještě oděná lidská těla pocházející z konce 16. až počátku 20. století, se nacházejí v Palermu na Sicílii, a jsou veřejnosti otevřeny jako poněkud morbidní turistická atrakce. Většina dosavadních studií těchto ostatků se zaměřovala na dospělé osoby.

Tým, jenž povede docentka bioarcheologie Kirsty Squiresová ze Staffordshire University, prozkoumá podle serveru The Guardian 41 dětských těl umístěných ve speciální izolované místnosti, o nichž kromě jmen a data smrti nejsou žádné podrobnosti.

Mumifikované děti jsou poměrně vzácným úkazem. Pravděpodobně pocházejí z vyšších společenských vrstev. Vědci chtějí pořídit 574 rentgenových snímků těchto ostatků. Vytvoří tak jejich biologický profil, podle něhož lze určit, pro jaké děti byla mumifikace vyhrazena.

Rentgenové snímky také odhalí vývojové vady, indikátory stresu a závažná poranění. Díky tomu odborný tým získá představu o zdraví a životě tehdejších dětí.
 
Získaná data také budou porovnávána s jinými dětskými mumiemi objevenými v Palermu. Vědci budou nahlížet na polohu dítěte v každé místnosti, jeho oděv, související artefakty, typ mumifikace (přírodní či umělý) a zachovalou dokumentaci. „Práce začíná již příští týden, což je vzrušující,” řekla Squiresová.
 
Zdroj: The Guardian, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama