Syn Concordu. NASA již testuje nové tiché nadzvukové letadlo

 
Další 1 fotografie v galerii
Klíčem ke snížení hlučnosti je štíhlý design letounu a motor umístěný v jeho přední části / Lockheed Martin
Americká vládní agentura NASA má za sebou první testy svého nového nadzvukového letadla X-59. Takzvaný "Syn Concordu" má být tišší variantou slavných dopravních letounů Concorde, které byly staženy z oblohy v roce 2003.

Nadzvuková dopravní letadla Concorde byla symbolem rychlosti a luxusu. Minulostí se stala v roce 2003 po nehodě nad Paříží o tři roky dříve. Při této tragédii zahynulo 113 pasažérů. Další překážkou pro využívání těchto elegantních letadel byl velký hluk. Concordy totiž vytvářely aerodynamický třesk.

Ten vzniká, když letadlo překračuje rychlost zvuku. Zvukové vlny, které se od něj šíří, narážejí samy do sebe. Výsledkem je obrovský hluk rovnající se výbuchům či hromu. Agentura NASA podle informací deníku Express dokončila první testy v aerodynamickém tunelu v Glennově výzkumném středisku u zmenšené verze svého nového tichého Syna Concordu.

Letoun X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) NASA vyvíjí ve spolupráci s leteckým výrobcem Lockheed Martin. Cílem je eliminovat hluk, který dřívější letouny vyhnal z obydlených oblastí nad oceány.

Při rychlosti 1488 km/h by neměl být slyšet nad městy sonický třesk. Klíčem ke snížení hlučnosti je štíhlý design letounu a motor umístěný v jeho přední části. Zhruba devítimetrový čumák X-59 je navržen tak, aby omezoval rázové vlny na minimum.
 
Testována byla zmenšená verze X-59. Ta zamíří k dalším testům v aerodynamickém tunelu do japonského Tokia letos v březnu. Finální verze letadla, které má doletět z Londýna do New Yorku za necelé čtyři hodiny, a které je vyvíjeno ve městě Palmdale v Kalifornii, bude na délku měřit zhruba 28 metrů a rozpětí křídel bude mít cca sedm metrů.
 
Letos mají následovat testy, jejichž cílem bude určit způsobilost X-59 k letu. Poté přijdou na řadu přelety nad určitými oblastmi, přičemž jejich obyvatelé budou požádáni o hodnocení hlučnosti.
 
Zdroj: Express, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama