V Nizozemsku vědci objevili nakažlivější variantu HIV

Vyvolaná nemoc AIDS variantou VB likviduje imunitní buňky / Pixabay
Vědci objevili v Nizozemsku novou, nakažlivější a nebezpečnější variantu viru HIV, která způsobuje onemocnění AIDS. Přestože se šíří rychleji oproti jiným kmenům viru, nepředstavuje podle vědců globální nebezpečí. Zaznamenali totiž zatím pouze omezený počet případů nákazy.

Variantu viru VB vědci zachytili v rámci dlouhodobého monitorování vzorků v projektu Beehive. Nese údajně 3,5krát až 5,5krát vyšší virovou nálož, rychleji se šíří a může v imunitním systému napáchat větší škody.

Poté, co vědci ve vzorcích zachytili 15 ze 17 případů VB v Nizozemsku, zaměřili se právě na pacienty v této zemi. S touto variantou HIV identifikovali 92 infikovaných. Výsledky studie byly publikovány v časopisu Science.

Vědci tvrdí, že se varianta VB zemí šířila hlavně v 80. a 90. letech, přičemž od roku 2010 postupuje pomaleji. Podle expertů na HIV nepředstavuje VB riziko rychlejšího šíření, počet infikovaných je totiž velice omezený.
 
Vyvolaná nemoc AIDS variantou VB likviduje imunitní buňky, což může vést k vážnému poškození či selhání imunitního systému, který pak nedokáže reagovat na běžné hrozby. Nizozemská varianta HIV způsobuje úbytek imunitních buněk dvakrát rychleji než ostatní kmeny viru.
 
Přesto experti tvrdí, že VB pro včasně léčené pacienty nepřináší výrazné riziko. Pokud je u pacientů nasazena léčba včas, příznaky a potíže nemoci jsou v jejich případě stejné jako u ostatních variant viru HIV.
 
Vědci varují, že je pro rizikové osoby důležitý přístup k testům. „Zkrátí se tak čas, během něhož může HIV poškodit imunitní systém a poškodit lidské zdraví,” řekl jeden z vědců zkoumajících vzorky Christophe Fraser.
 
Zdroj: ScienceAlert, Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama