Astronomové objevili osamocenou černou díru putující Mléčnou dráhou

Oblast byla pozorována při osmi různých příležitostech Hubbleovým vesmírným dalekohledem / Pixabay
Astronomové poprvé detekovali samostatnou černou díru o hvězdné hmotnosti, která neobíhá v páru s hvězdou, ale putuje temným vesmírem sama. A to pouhých 5200 světelných let od Země.

Černé díry „hmotnosti hvězd” objevujeme díky rentgenovým emisím, které vznikají, když pohlcují hvězdy. Nyní astronomové podle informací na webu ScienceAlert poprvé detekovali samostatnou černou díru o hvězdné hmotnosti, která ve vzdálenosti 5200 let putuje vesmírem sama.

Astronomové už dříve předpokládali, že mohou samostatné černé díry hvězdné hmotnosti existovat. Přibližně třetina velmi hmotných hvězd, z nichž tyto černé díry vznikají, se formuje samostatně. Pokud vznikají v páru, často se před výbuchem supernovy a zhroucením do černé díry sloučí. Objevit tyto „tiché” černé díry však není snadné.

Tyto objekty sice mohou narazit na mezihvězdné objekty, ale emise vydávané při jejich "požírání" jsou zanedbatelné. Vědci samostatnou putující černou díru hvězné hmotnosti odhalili s pomocí jevu známého jako gravitační mikročočka, zakřivení světla gravitačním polem pozorovaného objektu. Výsledky astronomických výpočtů byly publikovány na webu arXiv.
 
Oblast byla pozorována při osmi různých příležitostech Hubbleovým vesmírným dalekohledem až od roku 2017. Tým pod vedení Kailashe Sahem z vědeckého operačního střediska Space Telescope Science Institute od té doby zkoumal získaná data a po prvotních úvahách o detekci hvězdy vědci došli k závěrům, že jejich výpočty odpovídají právě takové černé díře.
 
Vědci spočítali, že černá díra má hmotnost 7,1krát větší než Slunce a Mléčnou dráhou se pohybuje rychlostí 45 kilometrů za sekundu. Podle výzkumníků mohla být jako zhroucené jádro hvězdy vyvržena do prostoru při výbuchu nestabilní supernovy.
 
Zdroj: ScienceAlert, arXiv

Mohlo by vás zajímat

Reklama