Vědci dosáhli rekordu v generaci energie z jaderné fúze

Rekordních 59 megajoulů generovaných z fúzní energie demonstruje potenciál jaderné fúze / Pixabay
Přelomových výsledků dosáhli vědci a inženýři konsorcia EUROfusion na špičkovém světovém fúzním zařízení Joint European Torus (JET) u Oxfordu ve Velké Británii. Rekordních 59 megajoulů generovaných z fúzní energie demonstruje potenciál jaderné fúze.

Výsledky jsou plně v souladu s předpoklady a podporují projekt ITER. Fúzní energie má potenciál zajistit bezpečný a účinný zdroj energie s nízkou uhlíkovou stopou.

Dnes oznámené rekordní výsledky jsou za poslední čtvrtstoletí nejjasnějším důkazem potenciálu energie získávané z jaderné fúze pro zajištění bezpečného, udržitelného a ekologického zdroje energie.

Vědci z konsorcia EUROfusion spolufinancovaného Evropskou komisí – 4 800 odborníků, studentů a dalších pracovníků z celé Evropy včetně vědců z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR v České republice – demonstrovali na zařízení Joint European Torus (JET) produkci rekordních 59 megajoulů fúzní energie.

Tento úspěch tokamaku JET, největšího a nejvýkonnějšího tokamaku na světě provozovaného Úřadem pro atomovou energii Spojeného království (UKAEA) v Oxfordu, více než dvojnásobně překonává dosavadní rekord v množství energie generované z jaderné fúze, kterého zde bylo dosaženo v roce 1997 a jenž tehdy činil 21,7 megajoulů. Jedná se o součást speciální experimentální kampaně, která byla připravena v rámci konsorcia EUROfusion s cílem prověřit více než dvacetiletý pokrok v oblasti jaderné fúze a co nejlépe se připravit na zahájení provozu mezinárodního tokamaku ITER.

Rekord a vědecká data z těchto klíčových experimentů představují zásadní přínos pro projekt ITER, který je větší a pokročilejší verzí tokamaku JET. ITER je mezinárodní vědecký projekt budovaný v jižní Francii zaměřený na výzkum jaderné fúze. Za podpory sedmi partnerů – Číny, Evropské unie, Indie, Japonska, Jižní Koreje, Ruska a USA – má ITER prokázat vědeckou a technologickou proveditelnost získávání energie z jaderné fúze.

Vzhledem k rostoucí potřebě řešit dopady změn klimatu prostřednictvím snižování uhlíkové stopy v energetice je tento úspěch zásadním krokem vpřed na cestě k jaderné fúzi jako bezpečného, účinného a ekologického prostředku, který přispěje k řešení celosvětové energetické krize.

Zdroj: AV ČR

Mohlo by vás zajímat

Reklama