NASA chce lépe poznat vesmírné počasí. Chystá dvě mise

Sluneční vítr může poškodit či vyřadit také vesmírná zařízení, například družice / NASA
Americká agentura NASA chystá dvě nové mise, které budou mít za cíl studovat vesmírné počasí a neustále se měnící podmínky ve vesmíru. Když totiž lépe pochopíme sluneční bouře, možná je dokážeme efektivně předvídat.

Žijeme v technologicky vyspělé době, která však činí lidstvo zranitelným. Sluneční bouře mohou civilizaci v podstatě „vypnout”. Solární bouře vznikají erupcemi ve sluneční atmosféře. Říká se jim výrony koronální hmoty.

Následně od naší hvězdy proudí takzvaný sluneční vítr, proud nabitých částic integrujících se zemským magnetickým polem. Vzniká geomagnetická bouře a hrozí poškození či vyřazení pozemských technologií a výpadky internetu.

Sluneční vítr může poškodit či vyřadit také vesmírná zařízení, například družice, a jelikož se jedná o záření, tak představuje riziko také pro astronauty, píše deník The Guardian. Proto agentura NASA oznámila dvě mise, které budou zkoumat původ slunečního větru a jeho turbulence.
 
První misí má být The Multi-slit Solar Explorer (Muse). Sonda bude s pomocí speciální kamery zachytávající ultrafialové záření studovat zahřívání vnější sluneční atmosféry a solární erupce, které vesmírné počasí ovlivňují. Mise HelioSWARM se pak bude skládat z devíti malých kosmických lodí, které mají kolem Slunce prolétat ve formacích ve větších vzdálenostech, aby měřily sluneční vítr na větší ploše.
 
Tyto dvě mise plánované nejpozději na rok 2026 umožní první studii turbulencí slunečního větru ve větším rozsahu. „MUSE a HelioSWARM nám poskytnou nový a hlubší pohled na sluneční atmosféru a vesmírné počasí,” cituje deník DailyMail pracovníka NASA Thomase Zurbuchena. „Tyto mise rozšiřují naše poznání, navíc poskytují jedinečnou perspektivu a nový přístup k pochopení záhad naší hvězdy.”
 
Zdroj: The Guardian, DailyMail

Mohlo by vás zajímat

Reklama