Podle čínských vědců dojde letos ke srážce dvou černých děr

Pokud k této srážce letos opravdu dojde, bude to pro astronomii významná událost / Goddard Space Flight Center/NASA
Srážka supermasivních černých děr ještě nikdy nebyla pozorována a není jasné, zda k ní vůbec kdy došlo. Vědci z Číny však tvrdí, že se taková událost odehraje během následujících 300 dní.

Jejich studie je však kontroverzní a jiní vědci jí nedůvěřují. Pokud by ale bylo pozorování správné, jednalo by se podle časopisu Science o jednu z největších astronomických událostí.

Astronomové z Číny analyzovali data z kalifornského teleskopu Zwicky Transient Facility a v centru galaxie vzdálené 1,2 miliardy světelných let od Země zaznamenali náznaky rychle se blížící kolize dvou supermasivních černých děr s hmotností stovek milionů Sluncí. Všimli si totiž podivného chování galaktického centra SDSSJ1430+2303, jehož periodická variabilita se velice rychle snižuje.

Pokud k této srážce letos opravdu dojde, bude to pro astronomii významná událost. Potvrdí totiž hypotetický, ale nikdy nepotvrzený mechanismus černých děr. Jednou z hypotéz, proč jsou supermasivní černé díry tak masivní, je totiž právě vzájemné pohlcování při kolizích.

Předpokládá se, že při kolizi černých děr dojde ke světelné explozi v celém elektromagnetickém spektru a přívalu gravitačních vln s částicemi zvanými neutrina.
 
Pozorovat případnou kolizi černých děr je nesmírně obtížné. Některé supermasivní černé díry ve středu galaxií nasávají okolní materiál, prudce jej zahřívají a produkují záři - aktivní galaktické jádro.

Teleskopy již dříve zachytily aktivní galaktická jádra se dvěma jasnými separátními zdroji. Jsou od sebe však vzdáleny stovky světelných let, k jejich srážce by tedy došlo za stovky milionů až miliard let. Navíc vědci předpokládají, že černé díry ve vzájemné blízkosti přístroje neodliší.
 
Publikace čínských vědců vyšla na webu arXiv a zatím neprošla recenzním řízením. Experti po celém světě se ji tedy rozhodli ověřit sami. Mnoho z nich však studii nevěří. „Není jasné, zda se v této galaxii nachází dvojice černých děr, hlavně dvě černé díry, které mají splynout,” řekl Scott Ransom z Národní radioastronomické observatoře.

Vědci navíc tvrdí, že i kdyby bylo pozorování spolehlivé, zaznamenali jen málo cyklů změn takových černých děr. Na spolehlivé předpovědi to zkrátka nestačí a není podle nich jasné, co v datech vědci vlastně našli.
 
Zdroj: arXiv, Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama