Vapování může být stejně nebezpečné jako klasické cigarety, hrozí riziko zánětu dásní

Bezpečný pravděpodobně není žádný způsob kouření / Pixabay
Američtí vědci zjistili, že následkem vapování se díky chemikáliím v náplních elektronických cigaret uživatelům mění ústní mikrobiom, což vede ke zvýšenému riziku parodontitidy, v dnešní době rozšířenému onemocnění dásní.

Odborníci říkají, že rizika jsou menší než v případě klasických cigaret, nejlepší je však podle magazínu Cosmos nekouřit vůbec.

Onemocnění dásní známé jako parodontitida postihuje téměř 90 procent dospělých osob nad 30 let po celém světě. Způsobuje ústup dásní, čímž dochází k odhalování zubních krčků. Vzniklé kapsy jsou zranitelné vůči jiným bakteriím způsobujícím různá onemocnění. V extrémních případech zánět vede až ke ztrátě zubů.

Rizika parodontitidy jsou podle mnoha starších studií vyšší u kuřáků klasických cigaret. Nebylo však jasné, jak vysoká jsou u cigaret elektronických. Na tento dnes populární způsob kouření se zaměřil vědecký tým z Newyorské univerzity. Zkoumal vztah mezi vapingem, onemocněním dásní, ústním mikrobiomem a imunitním systémem. 
 
„Na rozdíl od kouření klasických cigaret, které bylo studováno po celá desetiletí, o zdravotních důsledcích užívání e-cigaret víme jen málo. Teprve začínáme chápat, jak mikrobiom podporovaný vapingem ovlivňuje zdraví a nemoci v dutině ústní,” vysvětluje hlavní autor studie Scott Thomas.
 
Výzkumu se zaměřil na data 84 dospělých kuřáků klasických a elektronických cigaret a nekuřáků s mírným až pokročilým zánětem dásní. Podle odborného vyhodnocení dat může e-cigareta zvyšovat rizika zánětu dásní méně než v případě kuřáků cigaret klasických, ale více než v případě nekuřáků.
 
Vědci mezi uživateli e-cigaret identifikovali zvýšený počet specifických skupin bakterií, včetně těch spojených se zánětem dásní. „Zdá se, že vaping řídí jedinečné bakteriální vzorce a ovlivňuje množení určitých bakterií podobně jako kouření cigaret,” vysvětluje další autor studie Fangxi Xu. Zároveň bylo pozorováno zvýšení přítomnosti zánětlivého cytokinu TNF-alpha oproti kuřákům klasických cigaret a nekuřáků.
 
„Nyní začínáme chápat, jak chemikálie obsažené v e-cigaretách mění orální mikrobiom a narušují bakteriální rovnováhu,” řekl spoluautor studie a profesor molekulární patobiologie Deepak Saxena. Vaping je doporučenou variantou pro snahu postupně přestat kouřit. Saxena upozorňuje, že se nezdá, že by vaping byl bezpečný. Bezpečný však není žádný způsob kouření.
 
Zdroj: Cosmos, HealthLine

Mohlo by vás zajímat

Reklama