Simulace ukazuje první čtyři hodiny apokalyptické jaderné války

Simulace vznikla na základě dat analytického modelu NUKEMAP / Science & Global Security
Američtí vědci vytvořili simulaci prvních hodin třetí světové války mezi západními spojenci a Ruskem, která by byla jaderná. Ukázala, že během 4,5 hodiny od jejího propuknutí by zahynulo, nebo bylo vážně zraněno, 90 milionů lidí.

Experti však upozorňují, že pravděpodobnost jaderné války je mizivá. Nejde ji totiž vyhrát. Čtyřminutovou simulaci nazvanou Plan A vytvořili vědci pracující na projektu Science & Global Security.

Simulace, která vznikla před útokem Ruska na Ukrajinu, vychází ze scénáře, v němž mezi NATO a Ruskem vypukne konvenční válka. Ruská armáda v něm nechce vzdorovat technologicky vyspělejšímu Západu. Proto zvolí úder taktickou jadernou zbraní.

Vědci upozorňují, že se jedná o fikci demonstrující průběh jaderné války. Říkají, že pravděpodobnost jaderné války je mizivá, protože nejde vyhrát. Svá tvrzení zakládají na předpokladu zdravého úsudku a zodpovědnosti lidí stojících v čele jednotlivých států. Simulace však vychází z reálných údajů.
 
Simulace je založena na parametrech jaderných zbraní světových armád, jejich rozmístění a analýze jaderných doktrín a předpokládaných cílů. Model války začíná odpálením slabších taktických zbraní a končí použitím taktických silnějších zbraní, které by cílily na velkoměsta. Reakce by vyvolala další obtížně zastavitelnou odpověď a nastal by začarovaný kruh destrukce.
 
Na reakci NATO v podobě jaderné hlavice mířící na Rusko by znepřátelená země zareagovala 300 jadernými hlavicemi odpálenými raketami středního doletu. Dopad této salvy chvíli trvá. NATO mezitím na Rusko vystřelí 180 jaderných hlavic. Následně přijde na řadu salva 600 jaderných hlavic ze základen ve Spojených státech a ponorek.
 
Ruská federace by podle simulace okamžitě zareagovala stejným počtem jaderných hlavic cílících na armádní objekty v USA. Následně nastává jaderná sprcha 30 nejlidnatějších měst v USA a Rusku. Na každé město dopadá pět až deset hlavic. Podle odhadu, který vznikl na základě dat analytického modelu NUKEMAP, by 4,5 hodin konfliktu vedlo k 91,5 milionu mrtvých a těžce raněných po celém světě.
 
Tohle číslo reprezentuje bezprostřední následky jaderné války a nezahrnuje úmrtí v důsledku jaderného spadu, radiace a nukleární zimy. Nukleární zima by prudce ochladila klima, přičemž by nastal globální hladomor. Znamenalo by to kolaps a následný konec lidské civilizace.
 
Zdroj: Science & Global Security, Plan A

Mohlo by vás zajímat

Reklama