Snímek mlhoviny "Trifid severu" se stal českou astrofotografií měsíce

Vítězná fotografie „NGC 1579 - Trifid severu a okolí“ / Zdeněk Vojč
Astronomové dobře znají mlhovinu „Trifid“, nacházející se v souhvězdí Střelce. Cíl fotografie astrofotografa Zdeňka Vojče, jež nyní vyhrála v soutěži Česká astrofotografie měsíce za březen, se ovšem nachází na obloze úplně jinde, mnohem severněji v souhvězdí Persea.

Ovšem podobnost obou je podle expertů České astronomické společnosti skutečně namístě. Proto tuto nazvali „Trifid severu“. Její katalogové označení je NGC 1579.

To pochází z astronomického katalogu deep-sky objektů na obloze, tzv. katalogu NGC -New General Catalogue. Ten vychází a doplňuje práci Williama, Caroliny a Johna Herschelových, známou jako General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars. Poslední kompilace katalogu NGC pochází z roku 1888 a byla provedena dánským astronomem, žijícím a pracujícím dlouhou dobu ve Skotsku, Johnem Louisem Emilem Dreyerem. Obsahuje 7840 objektů.

Později byl doplněn o katalogy IC I a IC II, obsahující dalších 5386 objektů. Katalog prošel pak ještě dalšími revizemi, jako RNGC (Revised New Catalogue of Nonstellar Astronomical Objects), NGC 2000.0 (Complete New General Catalog and Index Catalog of Nebulae and Star Clusters), využívající souřadného systému J2000.0. Naposledy pak doznal přepracování v roce 2009 jako  Revised New General Catalogue and Index Catalogue (RNGC/IC).

Mlhovina NGC 1579 zabírá na obloze plochu 12´ x 8´ a její skutečný průměr se odhaduje na 3 až 4 světelné roky. Od nás je vzdálena asi 2100 světelných let.

S mlhovinou Trifid ji spojuje zejména kontrast červené a modré barvy a temných prachových vláken pozorovatelných jednak na pozadí mlhoviny, jednak v širokém okolí. Ostatně Trifid severu není samostatným komplexem, nýbrž je součástí gigantického molekulárního oblaku zvaného California Molecular Cloud.

Modrá barva mlhoviny vzniká odrazem světla hvězd, což dává vznik krásných modrých reflexních mlhovin. Červené světlo zde, na rozdíl od mlhoviny Trifid, nevzniká jako důsledek emise mračen zářícího vodíku vybuzeného blízkými horkými hvězdami. V mlhovině NGC 1579 je světlo zanořené mladé a horké hvězdy velmi silně tlumeno, rozptylováno a postupně červená. Tak se samotný prach stává zářičem červeného záření H-alfa.

A nyní porota soutěže Česká astrofotografie měsíce, která se koná pod křídly České astronomické soutěže, zvolila jako vítězný snímek za měsíc březen 2022 právě „NGC 1579 – Trifid severu a okolí“, jehož autorem je astrofotograf Zdeněk Vojč.

Zdroj: Česká astronomická společnost

Mohlo by vás zajímat

Reklama