Po přechodu na DVB-T2 mají lidé podle expertů problém se signálem

ČTÚ neřeší zhoršení příjmu TV signálu, problém přitom mají desetitisíce lidí / Pixabay
S žádostmi o řešení problému s nekvalitním televizním příjmem se na Ministerstvo průmyslu a obchodu obracejí starostové obcí i Česká televize.

Již v roce 2016 schválila vláda Strategii zemského televizního vysílání. Tato strategie a její následné aktualizace počítaly s tím, že po přechodu na DVB-T2 bude celý proces a jeho dopady vyhodnocen.

„Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší zhoršení příjmu TV signálu, problém přitom mají desetitisíce lidí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Očekávám změnu přístupu regulátora. ČTÚ má do konce května navrhnout plán konkrétních opatření včetně termínů realizace a měl by k problematice přistupovat aktivně a vstřícně.“

Závěrečná zpráva o výsledcích realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání za období 2016-2020 – přechod na standard DVB-T2 následně mluví o tom, že v případě problémů s příjmem televizního vysílání budou do současných jednofrekvenčních sítí doplněny další kmitočty.

„Přestože z těchto dokumentů plyne pro ČTÚ jasné zadání, je zřejmé, že úřad aktivně žádné řešení nehledal a už vůbec ne v souladu nastíněnými tezemi,“ říká ministr.

Ministr Síkela také plánuje vypsat transparentní výběrové řízení na uvolněné místo člena Rady ČTÚ. „Považuji za nezbytné, aby v ní zasedali výhradně odborníci schopní řešit naléhavé a závažné úkoly v oblasti telekomunikací,“ dodává ministr.

Zdroj: MPO

Mohlo by vás zajímat

Reklama