Již v červnu vypukne další Archeologické léto

Národní kulturní památka Závist / Archeologický ústav AV ČR v Praze
Kdo vládl na stolové hoře Vladaři v době železné, co se asi odehrálo v tajemné Býčí skále, koho zobrazuje slavná opuková hlava ze Mšeckých Žehrovic, jak vypadají nejstarší jeskynní malby v České republice?

Na tyto otázky odpoví archeologové přímo v terénu. Od 18. června můžou zájemci prozkoumat přes 90 atraktivních lokalit s výběrem z více než 250 komentovaných prohlídek na celém území ČR.

Každoroční celorepubliková akce organizovaná Archeologickými ústavy AV ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s více než pěti desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť nabídne inovovaný program prohlídek archeologických lokalit s odborným výkladem profesionálních archeologů.

Rozšíří tak nabídku poznávacích a výletních cílů pro laickou i poučenou veřejnost a zájemcům poskytne jedinečnou šanci – „prozkoumat“ lokality známé i méně známé.

Práce archeologů v přímém přenosu nebo pravěk na vlastní kůži

Během prohlídek se lidé seznámí s prací archeologů přímo při probíhajících archeologických výzkumech v Opočně, Račiněvsi-Vražkově nebo v Těšeticích-Kyjovicích. V archeoparcích navíc vědci slibují zážitek pravěku na vlastní kůži. Některá naleziště bude možné procházet ve dvou realitách – přímo v terénu s průvodcem a virtuálně. Stačí si jen včas rezervovat termín na www.archeologickeleto.cz

Akci sice koordinují Archeologické ústavy AV ČR v Praze a Brně, ale nikdy by ji nebylo možné uskutečnit bez ochoty a obrovského nasazení odborníků z více než padesáti spolupracujících institucí a pracovišť. Prohlídky budou zajišťovat zkušení archeologové, kteří všem zájemcům představí, co práce archeologa obnáší a co se skutečně skrývá v zemi na známých i pozapomenutých lokalitách.

I když se osobní návštěvě hradiště, mohylníku nebo zaniklé středověké vesnice nic nevyrovná, pro ty, kteří přijít nemůžou, jsou s pomocí Archeologického atlasu České republiky připravené virtuální prohlídky.

Pracovníky obou Archeologických ústavů AV ČR lze navštívit již nyní, během Veletrhu vědy ve dnech 2.–4. 6. na výstavišti PVA EXPO Praha, kde Archeologické léto symbolicky odstartuje a kde zájemce seznámí s jejich plány a možná též inspirují k letním výletům.

Zdroj: AV ČR, Archeologický ústav

Mohlo by vás zajímat

Reklama