Nezbytné doplňky pro váš notebook

Notebook se doporučuje přenášet buď v obalu, nebo přímo v tašce na notebook / Pexels
Notebook je kompaktním zařízením, které je určené k častému přenášení a umožňuje práci, kdekoliv se zrovna nacházíte.

Mobilní provedení s sebou ale nese určité kompromisy, které můžete „kompenzovat“ pomocí kvalitního příslušenství. Několik praktických doplňků vám doporučíme v článku.

Obal nebo taška na notebook

Notebook je určen k častému přenášení (pokud jej přenášet nemusíte, můžete si pořídit klasický stolní počítač). A při častém přenášení dostává konstrukce notebooku zabrat. Drobné otřesy i větší nárazy mohou snižovat životnost jednotlivých součástek i šasi celého laptopu.

Proto se doporučuje notebook přenášet buď v obalu, nebo přímo v tašce na notebook. Díky tomu bude notebook při nešetrném transportu ochráněn a bude vám ve skvělé kondici sloužit o několik let déle. Vybírejte tašku či obal, které odpovídají rozměrům vašeho zařízení.

Ergonomická myš

Touchpad na notebooku, kterým lze ovládat myš, je spíše nouzovým řešením (přestože mnozí jej využívají jako primární ovládací prvek). Zápěstí je při použití touchpadu v nepřirozené poloze a roste tak riziko problémů s karpálními tunely. Práce na touchpadu je navíc zpravidla pomalejší a méně efektivní.
Pořiďte si tedy raději externí myš – nejlépe takovou, kterou lze připojit přes bluetooth. Pokud je pro vás kvůli častému přenášení prioritou hmotnost, zvolte si k notebooku menší myš. Jestliže ale notebook používáte především doma nebo v kanceláři, vsaďte spíše na větší, ergonomickou. K vašemu zápěstí bude taková myš přívětivější, navíc může díky většímu množství alternativních tlačítek (chybět by vám nemělo například tlačítko zpět a vpřed) vést k větší efektivitě při práci.

USB hub se širší nabídkou konektorů

Přestože trend se opět postupně obrací směrem k přítomnosti širší nabídky portů přímo v konstrukci počítače, nabídka konektorů je stále chudší než před lety. A tak pokud potřebujete například čtečku paměťových karet, HDMI nebo VGA výstup či větší počet USB konektorů, pravděpodobně se neobejdete bez rozšiřujícího příslušenství.

Skvělou volbou je hub do USB-A nebo USB-C. Do jednoho konektoru zapojíte toto příslušenství a rázem můžete do notebooku zapojit prakticky cokoliv. Praktická věc zejména pro ty, kteří notebook využívají opravdu naplno k pokročilejším činnostem.

Krytka kamery

Až na naprosté výjimky mají všechny notebooky na trhu integrovanou webkameru, jen menší část z nich zároveň obsahuje také integrovanou krytku kamery. Nikdy ale nevíte, jaký nežádoucí software se vám do počítače dostane. Zkrátka je lepší mít jistotu, že není nic vidět.
A tak jsou na spoustě notebooků webkamery improvizovaně přelepené. Bohužel toto řešení je nevzhledné a není ani příliš praktické. Doslova za pár kaček přitom na internetu koupíte krytku webkamery na notebooku, na které lze clonu v případě potřeby zavřít či otevřít.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Komerční sdělení

Škoda Karoq: Rodinný dobrodruh

redakce