Náklady spojené s ransomwarovým útokem jsou podle expertů až 7x vyšší než samotné výkupné

O víkendech a svátcích buďte obzvláště ostražití, kdy mnoho ransomwarových útoků probíhá / Pixabay
Platba výkupného je tak jen malou částí skutečných nákladů, které oběť ransomwarového útoku zaplatí. Kyberzločinci obvykle požadují výkupné ve výši 0,7 až 5 % ročního příjmu oběti.

V roce 2021 se podle webu Check Point výrazně snížila doba trvání ransomwarového útoku, a to z 15 dnů na 9. Celosvětově je ransomwarem týdně zasažena každá 53. organizace, což je meziroční nárůst o 24 %.

Z výzkumu také vyplývá, že ransomwarové skupiny mají jasná pravidla pro úspěšné vyjednávání s oběťmi. Check Point v průzkumu analyzoval databázi kybernetických incidentů Kovrr, která obsahuje mimo jiné informace o finančním dopadu útoků.

Druhým zdrojem byla data o aktivitách ransomwarové skupiny Conti. Podařilo se tak získat ucelený obrázek o ransomwarových útocích z pohledu obětí i útočníků.

„Většina výzkumů se zaměřuje na výkupné, ale jak se ukázalo, nejedná se zdaleka o konečné číslo. Kyberzločinci i oběti musí zvažovat mnoho dalších finančních aspektů. Kyberzločinci jsou při vyjednávání a definování výkupného velmi systematičtí. Nic není náhodné, vše je naplánováno dle jasně daných faktorů. Organizace, pokud nechtějí platit astronomické sumy, musí vybudovat robustní kybernetickou obranu a zejména dobře definovat plán reakce na ransomwarové útoky,“ říká Pavel Krejčí, Security Engineer z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

A jak se chránit před ransomwarem? O víkendech a svátcích buďte obzvláště ostražití. Mnoho ransomwarových útoků probíhá o víkendech nebo svátcích, kdy je větší pravděpodobnost, že organizace na hrozbu zareagují pomaleji.

Pravidelně instalujte aktualizace a záplaty. WannaCry v květnu 2017 zasáhl tvrdě organizace po celém světě a během tří dnů infikoval přes 200 000 počítačů. Přitom už měsíc před útokem byla k dispozici záplata pro zneužívanou zranitelnost EternalBlue. Aktualizace a záplaty instalujte okamžitě a automaticky.

Nainstalujte si anti-ransomware. Ochrana proti ransomwaru hlídá, jestli nedochází k nějakým neobvyklým aktivitám, jako je otevírání a šifrování velkého počtu souborů. Pokud anti-ransomware zachytí jakékoli podezřelé chování, může okamžitě reagovat a zabránit masivním škodám.

Zdroj: Check Point

Mohlo by vás zajímat

Reklama