V PDF dokumentech může podle odborníků číhat zlodějský malware Snake Keylogger

Většina uživatelů považuje PDF soubory za přirozeně bezpečnější než jiné typy souborů / Pixabay
Zlodějský malware Snake Keylogger se obvykle šíří prostřednictvím e-mailů, které obsahují přílohy DOCX nebo XLSX se škodlivými makry, v květnu ovšem využíval k šíření infikované PDF soubory.

Částečně to může podle expertů Check Point Research souviset s blokováním internetových maker v Office. Kyberzločinci tak musí být kreativnější a zkoušet nové typy souborů, jako je právě PDF.

Tento doposud ne příliš obvyklý způsob šíření malwaru se ukazuje jako poměrně účinný, většina uživatelů považuje PDF soubory za přirozeně bezpečnější než jiné typy souborů.

Emotet měl dopad na 8 % organizací po celém světě. Jedná se o flexibilní malware, který se dokáže efektivně vyhýbat odhalení. Navíc jakmile je zařízení infikováno, je obtížné jej odstranit. Proto je to oblíbený nástroj kyberzločinců.

Původně bankovní trojan se často šíří prostřednictvím phishingových e-mailů. Jakmile pronikne do počítače, může škodit nejrůznějšími způsoby, jeho provozovatelé totiž nabízí své služby na darknetu dalším hackerům.

V minulosti jsme mohli vidět například spolupráci mezi Emotetem, Trickbotem a ransomwarem Ryuk. Nyní mohou i další kyberzločinci využít nabízených služeb a proniknout se svými hrozbami, bankovními trojany, špionážními malwary nebo třeba ransomwarem, do počítačů infikovaných Emotetem.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v květnu dále držela mezi nebezpečnými zeměmi, patřila jí celosvětově 25. pozice. Naopak Slovensko se umístilo až ke konci tabulky a na 92. místě patří mezi nejbezpečnější země. První, tedy nejnebezpečnější, místo obsadilo znovu Mongolsko.

Zdroj: Check Point Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama