Letní nabíjení elektroniky má svá pravidla, pozor na přímé slunce či silné kryty mobilů

Klasické lithium-iontové akumulátory dnes najdeme ve většině kusů spotřební elektroniky / BatteryShop
V rámci procesu nabíjení dochází zcela přirozeně k uvolňování tepla. Částečně se tak ohřívá jak samotný adaptér, tak napájený mobil, tablet či notebook.

Při nadměrně vysoké teplotě okolního prostředí však může tato rutinní akce vyústit dle odborníků z BatteryShop v lepším případě ve zpomalení nabíjení, v horším v nevratné poškození daného zařízení či ohrožení zdraví majitele.

Pokud se chce uživatel během horkých letních dnů takovémuto nebezpečí vyhnout, musí dodržovat několik základních pravidel.

Klasické lithium-iontové akumulátory dnes najdeme ve většině kusů spotřební elektroniky. Pokud se při nabíjení okolní teplota pohybuje mezi 10 až 30 stupni Celsia, měla by zůstat efektivita dobití baterie na ideálním stupni.

Avšak v případě, kdy uživatel vystaví své zařízení vyšší teplotě, než je optimální udávaná výrobcem, může dojít ke zpomalení celého procesu. „V momentě, kdy teplota telefonu či notebooku příliš stoupne, rychlost nabíjení se automaticky zpomalí. Jedná se o obranný mechanismus, který zařízení částečně chrání před poškozením,“ popisuje Radim Tlapák z  internetového obchodu BatteryShop.cz.

V letních tropických dnech je proto důležité vyvarovat se dobíjení telefonu ve venkovním prostředí, zejména pak na otevřeném slunci. Pomalejší doplnění plného stavu baterie je v takovéto situaci nejmenším problémem, který může majitele elektroniky potkat. „Při nabíjení je akumulátor standartně mnohem náchylnější k přehřátí. Pokud uživatel navíc při tomto procesu své zařízení vystaví slunečním paprskům, a to klidně jen přes okenní sklo, jde naproti brzké ztrátě životnosti baterie. Vznícení či výbuch bývá v těchto situacích spíše raritou. Při extrémním přehřátí akumulátoru, však nelze ani tyto situace vyloučit,“ varuje Radim Tlapák.

Dobíjení v autě jedině s klimatizací

Oblíbenou dobou, kdy řada lidí dobíjí baterie svých smartphonů či jiné elektroniky, bývá jízda automobilem. V létě však teploty v neklimatizovaných vozech nezřídka kdy dosahují až 60 stupňů, což představuje zátěž nejen pro lidský organismus, ale i pro akumulátory elektrických zařízeních. Při případném vzplanutí baterie může v takovéto situaci člověk přijít nejen o mobilní telefon či tablet, ale i dopravní prostředek.

Mnoho řidičů rovněž doplňuje baterie svých telefonů v momentě, kdy je zrovna využívají pro účely navigace. Pokud je v takovéto chvíli navíc mobil umístěn v ideálním zorném poli řidiče na čelním skle, tak jej nezahřívá pouze výkon procesoru a akt dobíjení, ale i sluneční paprsky. To může být pro akumulátor a potažmo i celé zařízení smrtelná kombinace.

Ochranný kryt raději bokem

Pokud tedy člověk chce v letním období nabíjet svoje zařízení bezpečně, měl by tak činit zejména v interiéru. Zde je vhodné vybrat spíše chladnější místnost, a elektroniku položit na pevný podklad umožňující kvalitní odvětrávání. „V případě, kdy musí uživatel nevyhnutelně dobíjet svoje zařízení v teplém prostředí, doporučuji využít u laptopů odvětrávacích podložek. Chytré telefony je pak rozumné na čas vyjmout z gumových či kožených ochranných obalů, jež teplo mnohdy akumulují,“ doporučuje na závěr Radim Tlapák.

Zdroj: BatteryShop

Mohlo by vás zajímat

Reklama