CESNET uvedl do provozu jedno z největších datových úložišť v České republice

Úložiště sestává ze 74 úložných a 12 aplikačních serverů / Pixabay
Sdružení CESNET uvedlo v Ostravě do provozu jedno z největších datových úložišť v České republice. Kapacitu dostupnou pro uživatele navýšilo o 33 PB.

Uživatelé mají v současné době k dispozici dle webu CESNET až 103 PB hrubé kapacity. Nové objektové úložiště s označením CL3 bylo vybudováno a zprovozněno v prostorách národního superpočítačového centra IT4Innovations, které je partnerem sdružení v národní e-infrastruktuře e-INFRA CZ.

Podobně jako předcházející úložiště, pojmenovaná CL1 a CL2, je i nové CL3 postaveno na technologii Ceph, která poskytuje flexibilní možnosti nastavení redundance ukládaných dat. Úložiště sestává ze 74 úložných a 12 aplikačních serverů a zabírá prostor šesti rackových skříní.

Je v něm instalováno přes 2000 datových disků o celkové hrubé fyzické kapacitě 33 PB. Kromě poskytování kapacit novým i stávajícím uživatelům budou na objektové úložiště CL3 v nejbližších měsících přesouvána data z dosluhujícího hierarchického úložiště v Ostravě.

Datová úložiště CESNET jsou využívána pro účely vědy a výzkumu. Akademičtí pracovníci, studenti a vědci mají k dispozici prostor pro zálohování dat, jejich archivaci a sdílení, data mohou uchovávat a přesouvat ve velkých objemech tak, jak potřebují pro svou práci.

Sdružení CESNET bylo založeno již v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Zdroj: CESNET, IT4Innovations

Mohlo by vás zajímat

Reklama